NAŠE PREKRASNE RIJEKE SU NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO

NAŠE PREKRASNE RIJEKE SU NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO

Uto, 05. Jun. 2018.


Svjetski dan okoliša NAŠE PREKRASNE RIJEKE SU NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO U povodu obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana okoliša, federalna ministrica okoliša...

Svjetski dan okoliša

NAŠE PREKRASNE RIJEKE SU NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO

U povodu obilježavanja 5. juna – Svjetskog dana okoliša, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala je danas predstavljanju generacijskog projekta Čista rijeka Miljacka.

U izjavi za medije rekla je kako plastično zagađenje prisutno kako na zemlji, tako i u vodama.

„Svjetski dan okoliša obilježava se od 1972. godine i, i danas se provode različite aktivnosti, među kojima su akcije prikupljanja plastike, ali i drugi slični događaji. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana okoliša je POBIJEDIMO POLASTIČNO ZAGAĐENJE, odnosno STOP PLASTICI!

Čovjek je u svom civilizacijskom napretku tokom dva prethodna stoljeća proizveo cijelu paletu hemijskih spojeva za koje planeta Zemlja sa svojim prirodnim procesima nema odgovor tj. ne može ih razgraditi.

Morski ekosistemi su u proteklih pedeset godina postali velike akumulacije ovakvih materijala. Uslijed fizičkih procesa, plastični materijali se usitnjavaju do mikronskih veličina i ulaze u prehrambeni lanac, dakle u organizme svih živih bića, ali bez mogućnosti sudjelovanja u procesu razgradnje. Kao takvi su postali velika prijetnja opstanku planete Zemlje. Dakle, plastični otpad nije problem samo u Bosni i Hercegovini, već je to globalni problem“, kazala je ministrica Đapo.

Podsjetila je kako je u Sarajevu omogućeno razvrštavanje otpada, ali da građani još uvijek to ne rade i da je potrebno educirati stanovništvo, kako bi djeca odrastala sa sviješću o neophodnosti brige za okoliš.

Ministrica Đapo je naglasila da su „Naše prekrasne rijeke su naše najveće blago, jer se čovječanstvo danas sve više suočava sa nedostatkom vode. Nama je Bog podario prekrasnu zemlju, sa najljepšim rijekama i mi ih moramo zaštiti i sačuvati ne samo radi sebe i naše djece, već i za generacije koje dolaze“