Nasiha Pozder: Neum može biti primjer kako zaštita okoliša i turizam mogu ići ruku pod ruku

Nasiha Pozder: Neum može biti primjer kako zaštita okoliša i turizam mogu ići ruku pod ruku

Pet, 01. Sep. 2023.



Ministrica Nasiha Pozder danas je posjetila Općinu Neum i održala sastanak s načelnikom Draganom Jurkovićem. S obzirom na to da se radi o jedinoj našoj općini na moru u kojoj najviše nade polažu u tutizam kao granu privrede, tema za razgovor bilo je više nego dovoljno, ali je pitanje zaštite okoliša stajalo u temelju svake od njih.
„Bilo kakva priča o turizmu, ako želi biti dugotrajna i uspješna, ne može imati osnovu bez priče o zaštiti okoliša. Bez zdravog okoliša nema ni turističkog progresa. Neum može biti primjer kako zaštita okoliša i turizam idu pod ruku. Upravo iz tog razloga akcent smo stavili na okoliš i njegovu zaštitu: od upravljanja otpadom, do zaštite Malog i Velikog školja, kao vrlo važnih dijelova neumskog akvatorijuma. 
Namjera je da se u narednom periodu, a posebno kroz Strategiju razvoja 2023 - 2030 radi na projektima koji će omogućiti razvoj turizma u Neumu u njegovom punom kapacitetu; od razvoja pješačke i biciklističke infrastrukture što će pomoći kvalitetnijem boravku turista, ali i podići kvalitetu života građanki i građana i Neuma, do proširenja plaža kao dijela turističke infrastrukture o čijoj smo gradnji pričali u najširem smislu“, rekla je ministrica Pozder.
Ministrica Pozder je dala svoju podršku načelniku za projekte koji će ići u pravcu održivog i balansiranog razvoja turizma, što podrazumijeva zaštitu mora, ali i cjelokupne životne sredine.
U Neumu ovu turističku sezonu smatraju izuzetno uspjelom, međutim, kako ministrica Pozder kaže, nema statističkih podataka koji bi bez sumnje te tvrdnje potkrijepili te je najavila rad i na tom polju a u cilju boljeg planiranja svake sljedeće tutističke sezone.