Održana 21. sjednica Savjetodavnog naučnog teh. i tehnol. tijela Konvencije o biol. raznolikosti

Održana 21. sjednica Savjetodavnog naučnog teh. i tehnol. tijela Konvencije o biol. raznolikosti

Sri, 20. Dec. 2017.


21. sjednica Savjetodavnog naučnog tehničkog i tehnološkog tijela Konvencije o biološkoj raznolikosti (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice - SBSTTA) 11...

21. sjednica Savjetodavnog naučnog tehničkog i tehnološkog tijela Konvencije o biološkoj raznolikosti (Subsidiary Body on Scientific, Technical and Technological Advice - SBSTTA)

11.-14. decembra/prosinca 2017.

Montreal, Kanada

Kao pomoćno tijelo COP-a, SBSTTA pruža naučne, tehničke i tehnološke preporuke Konferenciji stranaka (COP) i redovno izvještava COP o svim aspektima svog rada. SBSTTA udružuje predstavnike vlasti nadležnih za relevantno područje stručnosti. Njegove funkcije uključuju: davanje procjena statusa biološke raznolikosti; davanje procjena mjera poduzetih u skladu s odredbama Konvencije o biološkoj raznolikosti; i odgovoriti na pitanja važna za COP. Kao predstavnik Bosne i Hercegovine na 21. sjednici SBSTTA učestvovala je i dala svoj doprinos prof. Dr Senka Barudanović kao ekspert u oblasti biološke raznolikosti, izabrana je ispred regije istočne Europe kao član biroa SBSTTA.

Tačke dnevnog reda bile su:

• Scenariji za 2050. - Vizija za biološku raznolikost

• Održivo upravljanje divljim životinjama

• Biološka raznolikost i ljudsko zdravlje

• Peto izdanje Globalne perspektive biološke raznolikosti: razmatranja za njenu pripremu

• Alati za procjenu učinkovitosti instrumenata politike za provedbu Strateškog plana za biološku raznolikost 2011.-2020.

• Nova i ključna pitanja koja se tiču očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti

• Integriranje biološke raznolikosti u sektore energetike i rudarstva, infrastrukture, proizvodne, prerađivačke industrije i zdravlja.

Učesnici su zaključili svoj sastanak i dali brojne preporuke sljedećoj UN Konferenciji o biološkoj raznolikosti koja postavlja osnove za postizanje Aichi ciljeva biološke raznolikosti i također osnove za pripremu okvira globalne biološke raznolikosti nakon 2020. godine.

Stranke će razmotriti preporuke ovog sastanka na sljedećoj UN Konferenciji o biološkoj raznolikosti koja će se održati 10. - 22. novembra/studenog 2018. godine u Sharm El-Sheikhu u Egiptu.

"Stranke Konvencije su pokazale u svojim dogovorenim preporukama, da su pred nama moguće pretpostavke budućih dešavanja koja podrazumijevaju nove staze kojima će se štititi bioraznolikost i graditi budućnost života u skladu s prirodom. Međutim, za postizanje toga zahtijevat će se da mobiliziramo najbolje dostupne naučne dokaze kako bismo najbolje iskoristili mogućnosti koje predstavlja transformacijska promjena". rekla je Dr. Cristiana Paşca Palmer, izvršni Sekretar Konvencije o biološkoj raznolikosti.