Otvorena 14. konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost

Otvorena 14. konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost

Pon, 19. Nov. 2018.


Konferencija o biološkoj raznolikosti 2018 „Investiranje u biološku raznolikost za ljude i Planetu“, 17.-29. novembar 2018. godine, Sharm El-Sheikh (Egipat)

Četrnaesta konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost je zvanično otvorena 17. novembra u Sharm El-Sheikh-u (Egipat) zvaničnom ceremonijom koju je predvodio predsjednik Egipta, g-din Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, ističući posebnu važnost ovog sastanka za Egipat kao i globalnih, zajedničkih napora za doprinos održivom razvoju.

Na ovogodišnjem sastanku delegacija Bosne i Hercegovine uz ostale predstavnike nacionalnih vlasti, regionalnih organizacija i drugih važnih sudionika širom svijeta biti će uključena u intenzivne diskusije u cilju postizanja konačnih napora za postizanje dogovorenih obaveza prema globalnim ciljevima biološke raznolikosti do 2020. godine uz organizaciju pripremnih aktivnosti za formiranje ambicioznog i prihvatljivog post-2020 globalnog okvira biološke raznolikosti.

Ovogodišnjim sastancima 14. konferencije zemalja članica Konvencije o biološkoj raznolikosti predsjedava g-đa Yasmine Fouad, egipatska ministrica okoliša. „Priroda i ljudski rod su nerazdvojive oblasti, a Afrika gradi svoj put prema post-2020 globalnom okviru biološke raznolikosti.“- istakla je g-đa Yasmine Fouad.

Dr. Cristiana Paşca Palmer, izvršni Sekretar Konvencije, ukazala je na krucijalni značaj zajedničkog rada internacionalne zajednice za očuvanje globalne biološke raznolikosti. „Ukoliko ne poduzmemo aktivnosti uskoro bismo mogli dostići stanje koje može uzrokovati ireverzibilnu destrukciju za prirodu i posljedično također za ljudski rod.“ – izjavila je Dr. Cristiana Paşca Palmer.

Sastanci će biti upriličeni u duhu 25. godišnjice stupanja na snagu Konvencije o biološkoj raznolikosti u cilju postizanja njene 2050-vizije za život u harmoniji sa prirodom. Tokom proteklih godina, odluke od strane zemalja članica rezultirale su formiranjem globalne mreže zaštićenih područja, 15% globalne kopnene površine i blizu 6% globalne površine okeana, razvojem važnih političkih smjernica i legislative za zaštitu prirodnih resursa i regulaciju održivog razvoja.

Diskusijama u Sharm El-Sheikh-u kojima će prisustvovati članovi delegacije Bosne i Hercegovine uz ostale sudionike nastojati će se raditi na proširenju koalicije učesnika za istraživanje inovativnih pristupa i pronalazak puteva za prilagođavanje i ubrzanje inicijativa za zaštitu prirode. Vlasti Egipta i Kine, zajedno sa Sekretarijatom Konvencije o biološkoj raznolikosti predstavile su Sharm el-Sheikh- Beijing akcijsku agendu za prirodu i ljude u cilju prikupljanja, koordinacije i obilježavanja aktivnosti poduzetih od strane brojnih sudionika za zaštitu biološke raznolikosti (dostupno na: www.cbd.int/cop/cop-14/annoucement/nature-action-agenda-egypt-to-china-en.pdf).

Akcijska agenda za prirodu i ljude će biti dostupna na online platformi za prikupljanje i prikazivanje konkretnih obaveza i doprinosa prema biološkoj raznolikosti u susret narednoj Konferenciji zemalja članica koja će se održati 2020. godine u Beijingu (Kina).