Plenarno zasjedanja Međuvladine naučno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema

Plenarno zasjedanja Međuvladine naučno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema

Pon, 04. Jul. 2022.


Predstavnici gotovo 140 vlada započeli su jednosedmični sastanak (od 3. – 9. jula 2022. godine) u Bonu, u Njemačkoj kako bi unaprijedili naučne spoznaje i dokaze potrebne za rješavanje globalne krize biološke raznolikosti.

Deveta sjednica Plenarnog zasjedanja Međuvladine naučno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema (#IPBES9) je prvi sastanak uživo, od početka pandemije COVID-19. Ovo globalno tijelo je zaduženo za upoznavanje donosilaca odluka sa najboljom dostupnim naučnim saznanjima, kako bi informirali politiku i usmjerili na pozitivno djelovanje u prirodi.

Na posljednjem sastanku IPBES-a, u Parizu 2019. godine, objavljen je Globalni izvještaj o procjeni biološke raznolikosti i uslugama ekosistema, koje je upozorilo svijet na činjenicu da se milion vrsta biljaka i životinja sada suočava sa izumiranjem i to u jako kratkom roku od čak nekoliko desetljeća. Ovaj historijski sastanak devete sjednice Međuvladine naučno-političke platforme o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema (IPBES) ima za cilj provesti tematsku evaluaciju održivog korištenja divljih vrsta i ponuditi metodološku analizu u vezi sa različitom konceptualizacijom višestrukih aspekata prirode i dobrobiti koje ona nudi, uključujući biološku raznolikost i usluge i funkcije ekosistema. Ovaj događaj će također procijeniti opseg metodološke procjene utjecaja i oslanjanja poslovanja na biološku raznolikost i doprinos prirode ljudima.

  • Na ovom plenarnom sastanku IPBESa vlade će razmotriti odobrenje dva nova stručna izvještaja koja se temelje na rezultatima Globalne procjene - rekla je dr. Anne Larigauderie, izvršna tajnica IPBES-a.

Govoreći o važnosti sastanka, njemačka ministrica za okoliš, očuvanje prirode, nuklearnu sigurnost i zaštitu potrošača, Steffi Lemke, izjavila je: „Globalna kriza biološke raznolikosti svakim je danom sve hitnija. Njemačka pozdravlja vrlo važan rad IPBES-a – posebno njegov fokus ovog tjedna na vrijednosti i održivo korištenje divljih vrsta – kao vitalno važan doprinos globalnim, regionalnim i nacionalnim naporima da se učinkovitije zaštiti bioraznolikost. Naše politike i akcije moraju se temeljiti na ovoj vrsti nauke i dokaza – posebno dok se približavamo dogovoru o novom globalnom okviru bioraznolikosti na Konferenciji UN-a o bioraznolikosti u decembru (COP - CBD)”.

Bosnu i Hercegovinu na ovome sastanku u Bonnu predstavljaju gospodin Mehmed Cero, pomoćnik ministra za okoliš u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, vođa delegacije Bosne i Hercegovine i gospodin Čustović Hamid, član delegacije Bosne i Hercegovine i član Biroa Konferencije IPBESa.

Predstavnici Bosne i Hercegovine, na plenarnoj sjednici, podnijeli su zajednički statement Istočne i jugoistočne Europe u kojem su iznijeli stav i opredijeljenost za rješavanje hitnih pitanja za očuvanje biološke raznolikosti.

Više na: 

IPBES  vijest