Poruka izvršnog sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti povodom 8.marta

Pet, 09. Mar. 2018.


United Nations Decade on Biodiversity 2011-2020 Poruka izvršnog sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti Dr. Cristiana Paşca Palmer povodom obilježavanja Međunarodnog dana že...

United Nations Decade on Biodiversity 2011-2020

Poruka izvršnog sekretara Konvencije o biološkoj raznolikosti

Dr. Cristiana Paşca Palmer

povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena

-08.03.2018.-

„Sada je vrijeme: ruralni i urbani aktivisti koji transformiraju živote žena"

„Na ovogodišnji Međunarodni dan žena pridružit ću se pozivu na akciju kako bi se osnažile žene u svim okruženjima, ruralnim i urbanim, te da se nadahnu aktivisti koji rade na ostvarivanju prava žena i ravnopravnosti spolova. Kao što znamo, žene koje su čelnici za zaštitu okoliša dolaze iz različitih sfera- kao gradonačelnice, direktorice firmi, akademici, poljoprivrednice, organizatorice udruženja, i mnoge druge oblasti. Ove žene se razlikuju po tome što se bore da osiguraju zaštitu okoliša, očuvanje biološke raznolikosti i održive prakse.“ –poručuje Paşca Palmer.

Žene iz ruralnih predjela su ključni akteri u implementaciji Konvencije o biološkoj raznolikosti, s obzirom da se svakodnevno suočavaju sa izazovima vezanim za smanjenje biološke raznolikosti, zaštitu i održivo korištenje. Žene sa sela se suočavaju najčešće sa siromaštvom i sistemskom diskriminacijom u pristupu zemljištu i prirodnim resursima. Za ove žene, borba za zaštitu okoliša, ljudska prava i ravnopravnost spolova su jednako važni.

Jedan primjer koji pokazuje kako se višestruka korist može postići je projekt UN Women u Gvineji, koji je imao za cilj osnažiti ruralne žene i poboljšati njihov život, sigurnost hrane i zaštitu biološke raznolikosti. Ruralne žene su podržavane za stvaranje prihoda kroz zadruge koje uzgajaju Moringa stabla, čija su mahuna i lišća bogati vitaminima i bjelančevinama te su u potražnji na međunarodnim tržištima. To su vrste otporne na sušu, stablo omogućava regeneraciju tla i sprječava eroziju. Projekt je pomogao članicama da dijele ideje i nauče nove vještine, podupirući ih da postanu čelnici koji poboljšavaju život u svojim zajednicama.

Postizanje ravnopravnosti spolova i osnaživanje žena je ključni element održivog razvoja.