Potpisani ugovori sa javnim ustanovama zaštićenih područja Federacije BiH

Potpisani ugovori sa javnim ustanovama zaštićenih područja Federacije BiH

Sri, 31. Aug. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr Edita Đapo je potpisala danas ugovore sa javnim ustanovama zaštićenih područja, koji su dobili sredstva na osnovu Programa „Podrška boljem funkcioniranju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti“ iz Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – akcioni plan strategije okoliša“ utvrđenog budžetom Federacije BIH za 2022. godinu.

Institucije koje su dobile sredstva, u ukupnom iznosu od 235.183,50KM su: Kantonalna Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kanton Sarajevo, projekat: „Uređenje Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ i postavljanje turističke signalizacije na prostoru“; JP „ Park Prirode Hutovo blato“ –projekat “ Identifikacija i kartiranje tipova vlažnih staništa na području Deranskog blata“; JP „ VJETRENICA“-„Izgradnja prilaznog puta, šetnice do Info edukativnog Centra Vjetrenica“ i JP „ Park prirode Blidinje za projekat „Razvoj i unapređenje infrastrukture u cilju poboljšanja posjetiteljskog kapaciteta i održivog upravljanja Parkom prirode Blidinje“.

Zaštićena područja svojim prirodnim ljepotama, te velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta jako su važna područja za održivi razvoj. Osim što su važna za očuvanja raznih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih staništa, izrazito su bitna i za razvoj kraja unutar kojeg se nalaze, tj. u velikoj mjeri utiču na lokalno stanovništvo, kako ekonomski tako i na druge načine.

Iz tog razloga Federalno ministarstvo okoliša i turizma će nastaviti da daje podršku zaštićenim područjima u Federaciji BiH, ali i nastaviti zalaganje za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.