POVODOM SVJETSKOG DANA TURIZMA - MINISTRICA DR. ĐAPO OTVORILA RADIONICU „KREIRANJE I UKLJUČIVANJE FESTIVALA“

POVODOM SVJETSKOG DANA TURIZMA - MINISTRICA DR. ĐAPO OTVORILA RADIONICU „KREIRANJE I UKLJUČIVANJE FESTIVALA“

Pon, 27. Sep. 2021.


POVODOM SVJETSKOG DANA TURIZMA

MINISTRICA DR. ĐAPO OTVORILA RADIONICU „KREIRANJE I UKLJUČIVANJE FESTIVALA“

 

 

Povodom Svjetskog dana turizma ministrica dr. Edita Đapo otvorila je radionicu “Kreiranje i uključivanje festivala”, koju organizuje USAID Turizam putem Centra za foklor i kulturno naslijeđe Smithsonian instituta, svjetske reference kada je kultura, očuvanje i promocija kulturnih bogatstava u pitanju.

Na radionici, koju će voditi Halle Butvin, direktorica posebnih projekata Centra bit će govora o odabiru učesnika, stvaranju privlačne festivalske lokacije, o međugeneracijskom angažmanu svih uzrasta, uključivanju članova zajednica kao učesnika u turističkim događajima, što je najbolji primjer kako će Svjetski dan turizma biti proslavljen kroz fokus na inkluzivni, odnosno uključivi rast.

Ministrica dr. Đapo je istakla da će naši vrijedni ljudi iz sektora turizma i organizatori kulturnih događaja dobiti nove vještine i nova znanja od Smithsonian instituta koji primi preko 30 miliona posjetilaca godišnje, a koji u svom sastavu ima 19 muzeja, 21 biblioteku, 9 istraživačkih centara.

Polaznici ove radionice saznat će kako pretočiti bogatstva kojima obiluje naša država u kulturni događaj, gdje će svaki posjetilac osjetiti dašak prošlosti, kao i običaja, navika ljudi, muziku, a koji će Bosnu i Hercegovinu izdvojiti od ostale ponude u okruženju i svijetu.

“Želim se još jednom zahvaliti Vladi Sjedinjenih Američkih Država što kroz USAID Turizam dovodi najbolje svjetske prakse u našu državu, što su prepoznali značaj turizma za našu državu i što su osigurali da na razvoju ove iznimno važne grane privrede učestvuju najbolji eksperti i najbolje institucije u saradnji sa nama iz Vlade Federacije BiH, a i u saradnji sa privatnim sektorom. To je najbolji način kako da dođemo do održivog rasta u turizmu.

Sretan nam svima Svjetski dan turizma! ” – izjavila je ministrica dr. Đapo.