Pozder u TK: Konjuh i Milo Selo su važni za razvoj turizma u tuzlanskoj regiji

Pozder u TK: Konjuh i Milo Selo su važni za razvoj turizma u tuzlanskoj regiji

Pet, 07. Jun. 2024.


Pozder je sa svojim saradnicima obišla farmu i izletište Milo Selo, pored Lukavca, a radi se o značajnoj turističkoj destinaciji ovog kraja. U pratnji ministrice prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Anele Ajšić, Pozder je posjetila i JP Zaštićeni pejzaž Konjuh, u kojem se nalaze pećina u Brateljevićima, pećina ''Bebrava'', izvorište mineralne vode "Muška voda", planinsko jezero "Jezero na Konjuhu" i rijetke i endemske vrste flore i faune

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je Tuzlanski kanton, gdje je otvorila Festival savremene žene koji povezuje i podržava uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije, ali i cijeloga svijeta, posebno motivirajući mlade žene. Nakon Tuzle, ministrica Pozder je sa svojim saradnicima obišla farmu i izletište Milo Selo, pored Lukavca, a radi se o značajnoj turističkoj destinaciji ovog kraja. Farma je počela s radom 2016. godine, kada se pojavila ideja za proizvodnjom hrane na domaći, zdrav i tradicionalan način. Razgovarano je o projektima i načinima kako pomoći s različitih nivoa vlasti i na koji način revitalizirati ovu destinaciju, s obzirom na to da se prije nekolike na ovoj farmi desio požar i da je ona pretrpjela značajnu štetu.

U pratnji ministrice prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona, Anele Ajšić, Pozder je posjetila i JP Zaštićeni pejzaž Konjuh, u kojem se nalaze pećina u Brateljevićima, pećina ''Bebrava'', izvorište mineralne vode "Muška voda", planinsko jezero "Jezero na Konjuhu" i rijetke i endemske vrste flore i faune, što predstavlja pravu oazu za stanovništvo tuzlanske regije, ali i za posjetioce iz čitave Bosne i Hercegovine, regije i svijeta. Zaštićeni pejzaž Konjuh se prostire na teritorijama općina Kladanj, Banovići i Živinice. ''Razgovarala sam sa rukovodstvom ove javne ustanove, a i nedavno sam također imala sastanak s predstavnicima nevladine organizacije 'Karton revolucija', koji su delegirali izmjene Zakona o proglašenju dijela planine Zaštićenim pejzažom 'Konjuh', kojima se traži zaustavljanje sječe šume na prostoru Zaštićenog pejzaža, tako da je vrlo važno djelovati u sinergiji kako bi Konjuh imao svu podršku oko izgradnje infrastrukture ali i adekvatnu zaštitu koja će jedino omogućiti da se ova destinacija razvija i bude još atraktivnija za sve posjetioce'', izjavila je Pozder.

Tokom posjete, obišli su i radove na Konjuhu koji su u završnoj fazi, a radi se o projektu koji se finansira iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma a odnosi se na program ''Podrška boljem funkcionisanju upravljanja zaštićenim područjima u Federaciji BiH, iz nadležnosti nižih nivoa vlasti''. Razgovarano je o novim projektima i idejama važnim za razvoj Konjuha kao destinacije. Posjetili su i hotelski kompleks ''Muška voda'', koji je izuzetna atrakcija za turiste i posjetioce.