Proglašena "Najljepša sela Bosne i Hercegovine": Odlična prilika za dalji razvoj i promociju

Proglašena

Sri, 14. Dec. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo danas je u Sarajevu prisustvovala ceremoniji proglašenja pobjednika takmičenja u organizaciji USAID-ovog partnera - Udruženja za razvoj ruralnog turizma u BiH (Alterural).

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb najljepšim bh.. selima proglasila je: Blagaj (Grad Mostar), Mijakovići – Bobovac (Općina Vareš), Bratač (Opština Nevesinje), Guča Gora (Općina Travnik), Kraljeva Sutjeska (Općina Kakanj), Krupa na Vrbasu (Grad Banja Luka), Martin Brod (Grad Bihać), Ostrožac (grad Cazin), Pecka (Opština Mrkonjić Grad), Prokoško jezero (Općina Fojnica), Ravno (Općina Ravno), Stupe - Žabljak (Grad Livno), Umoljani (Općina Trnovo) i Vranci (Općina Kreševo).

- USAID sa ponosom podržava ovu inicijativu i dodjelu nagrade za najljepša sela u BiH, a 14 dobitnika ove nagrade, ne samo da će biti označeni kao vrijedne turističke destinacije koje treba posjetiti, nego će to predstavljati jedan podsticaj za brži ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama ali i šire - navela je Chubb.

nnn

Ta sela u BiH, prema njenim riječima, sada se pridružuju jednom prestižnom klubu sela i mjesta u drugim zemljama širom svijeta za koja se pokazalo da su značajno profitirala u turističkom, ali i ekonomskom smislu.

Nagrada će, kako je dodala Chubb, doprinijeti otvaranju novih radna mjesta, novih prilika za ostvarivanje dohotka i napravit će se bolje veze koje će omogućiti čuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa BiH u lokalnoj zajednici i šire.

Ministrica Đapo naglasila je da je Ministarstvo na čijem je čelu skupa s USAID-om izradilo Strategiju razvoja turizma FBiH 2022- 2027 u kojoj su prioriteti ruralni razvoj i razvoj seoskog turizma.

- Strategija je predložila konkrente mjere vezane za proširenje ponude smještajnih kapaciteta u ruralnim područjima, te razvijanje raznovrsnih proizvoda i osmišljavanje iskustava u okviru ruralnog turizma. Razvoj ruralnog turizma prepoznat je kao prioritet i u usvojenoj Strategiji razvoja Federacije BiH.

Ujedno, navela je ministrica Đapo, ovo je i oblast gdje Federalno ministarstvo okoliša i turizma blisko sarađuje sa drugim ministarstvima, prvenstveno sa ministarstvom poljoprivrede, pa mi je drago vidjeti da sinergija postoji i kod projekta „Najljepša sela BiH“. Pozdravljam i podršku USAID Turizam projekta cijelom ovom procesu, jer mislim da će on donijeti brojne koristi sektoru turizma u BiH i obogatiti ponudu za posebni profil turista, koji uživaju u netaknutoj prirodi, običajima ili autohtonoj gastronomiji.

  • Kao turistička destinacija, Bosna i Hercegovina ima svoje poznate adute, poput Sarajeva, Mostara, Bihaća, Neuma, Jajca, naravno i Trebinja, Banja Luke i mnogih drugih gradova. Ipak, moramo učiniti više da prelijepa sela širom naše zemlje budu prepoznata, brendirana i promovisana, te da međunarodnim i domaćim gostima olakšamo posjetu tim selima. U ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma želim čestitati općinama i gradovima, koji su učestvovali u pripremi aplikacija, koji su vrlo ozbiljno pristupili ovoj inicijativi, te čija su sela uvrštena na spisak „Najljepših sela BiH“ u ovom prvom krugu ocjenjivanja! To je odlična prilika za njihov dalji razvoj i promociju, a posebne koristi će imati stanovništvo – naglasila je dr. Đapo.

Ministrica je na kraju pozvla i sve druge lokalne zajednice sa posebnim, specifičnim, prepoznatljivim selima da ih kandiduju, jer smatra da BiH ima još puno bajkovitih sela na koja možemo i trebamo biti ponosni kao na dio našeg kulturnog nasljeđa!

(Foto: Fena)