Sastanak ministrice Edite Đapo i ministra ZHK Miroslav Ramljak

Sastanak ministrice Edite Đapo i ministra ZHK Miroslav Ramljak

Pon, 14. Jun. 2021.


Sastanak ministrice Edite Đapo i ministra ZHK Miroslav Ramljak

Ministrica Edita Đapo sa saradnicima je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma održala sastanak sa ministarom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona Miroslavom Ramljakom.

Sastanak je održan u cilju upoznavanja s inicijativom za proglašenja Parka prirode Blidinje u Nacionalni park Blidinje i donošenje zakona o proglašenju od strane Parlamenta Federacije BiH. Stručne službe Federalnog ministarstva skupa sa vanjskim ekspertima rade na elaboratu i Zakonu o NP Blidinje.

Nakon izrade Stručne studije valorizacije prirodnih vrijednosti područja Blidinja i Zakona o Nacionalnom parku Blidinje, dokumenti će se poslati načelnicima općina koji će iste poslati na suglasnost općinskim vijećima kantona gdje se prostira Park prirode Blidinje. Također ovi dokumenti će biti dostavljeni i nadležnim kantonalnim ministarstvima za okoliš u cilju upoznavanja s istim.

Sa ministrom Ramljak se razgovaralo o važnim pitanjima za razvoj Zapadnohercegovačkog kantona, kao i budućim aktivnostima koje će se poduzeti na prevazilaženju poteškoća za odlaganje otpada, te o potencijalima za razvoj ZHK.

Na kraju sastanka je konstatovano da će Federalno ministarstvu okoliša i turizma i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačkog kantona nastaviti dobru saradnju u oblastima zaštite okoliša.