Susret ministrice Pozder i načelnika Jurkovića

Susret ministrice Pozder i načelnika Jurkovića

Čet, 01. Feb. 2024.


Balans između turizma i zaštite okoliša je budućnost Neuma

Načelnik općine Neum, Dragan Jurković, posjetio je danas Federalno ministarstvo okoliša i turizma gdje je razgovarao sa ministricom Nasihom Pozder. Ovo je nastavak dobre saradnje i koordinacije resornog ministarstva i jedine naše općine na moru. Izazovi, ali i potencijali u turizmu i zaštiti okoliša su brojni u ovoj lokalnoj zajednici, a blagovremeno planiranje i razgovori o sezoni pred nama su dobrodošli. Nakon prvog sastanka koji je održan u Neumu, na današnjem je bilo govora o mogućnostima podrške iz nedavno usvojenog budžeta, a načelnik Jurković je izložio neke projekte koje općina već ima spremne.

Ministrica Pozder je pozitivnim ocijenila da načelnik Jurković svoj rad planira na balansiranom turizmu, uz neophodnost zaštite okoliša, te da razumije važnost očuvanja obale i ulaganja u čistoću. Razgovaralo se o podršci u projektima poput gradnje pješačkih staza, šetnice, sanaciji vodovoda, projektu upravljanja otpadom i lokalnoj deponiji gdje su već poduzeti neki prvi koraci oko obezbjeđivanja finansiranja. Razvoj Neuma, kao jedine bosanskohercegovačke općine koja izlazi na more je od krucijalnog značaja ne samo za Federaciju nego i za čitavu državu. Načelnik Jurković je izrazio zahvalnost na dobroj suradnji i razumijevanju Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Neum bude uspješna lokalna zajednica, otvorena za turiste i sve građane.

''Turizam se mora planirati na vrijeme i načelnik Jurković odista ulaže napor da Neum bude vitalan grad na našoj obali. Ali razvijati turizam, bez svih popratnih aktivnosti koje su usmjerene na zaštiti životne okoline – bilo bi pogubno. Složili smo se da Neum mora balansirati između turizma i zaštite okoliša, posebno zaštite mora, ali i životne sredine cjelokupne općine. Ovakvi sastanci su dobar primjer da se planski može pripremati turistička sezona, projekti na zaštiti okoliša i da pošaljemo poruke da su svi građani dobrodošli u Neum.