Svjetski dan borbe protiv erozije i suše / World Day to Combat Desertification and Drought

Pon, 18. Jun. 2018.


Svjetski dan borbe protiv erozije i suše / World Day to Combat Desertification and Drought 17. juni/lipanj 2018. Prije 23 godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija decembra ...

Svjetski dan borbe protiv erozije i suše / World Day to Combat Desertification and Drought

17. juni/lipanj 2018.

Prije 23 godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija decembra 1994. godine proglašen je 17. juni/lipanj kao Svjetski dan borbe protiv erozije i suše. Svjetski dan borbe protiv erozije i suše se obilježava kako bi se ukazalo na potrebu za održivim upravljanjem zemljištem kao načinom za poboljšanje ekonomskog statusa, formiranja novih radnih mjesta i unaprijeđenja zajednice. Pod ovogodišnjim sloganom „Zemljište ima pravu vrijednost – Investirajte“ daje se podrška podsticanju proizvođača, potrošača i donosioca odluka da naprave promjene investiranjem u budućnost zemljišta. Putem različitih edukacija i načina promocije ovog značajnog datuma mnoge države svijeta su na ovaj dan usmjerene na podizanje svijesti o problemu erozije i suše, ali i načinima udruživanja na internacionalnom nivou kako bi se ostvario zajednički cilj u borbi protiv ovih problema koji zahvataju sve regione svijeta.

Na ovaj dan usmjerene su aktivnosti u cilju promocije i održivog upravljanja zemljištem kao jedan od temeljnih načina za očuvanje biološke raznolikosti, proizvodnju i korištenje bioloških resursa temeljeno na znanju i načelima održivog korištenja dobara i usluga u svim privrednim sektorima.

Kao jedna od brojih posljedica erozije i suše zemljišta je prijetnja sigurnosti ljudske zajednice, što utiče na nedostatak osnovnih sredstava za život kao što su hrana, voda, izvor prihoda. Također klimatske promjene vrše sve veći pritisak na tlo. Nažalost uslijed problema erozije i suše zemljišta dolazi do sve većeg broja migracija stanovništva u područjima koja su zahvaćena ovim problemom, usljed nepovoljnih uslova za život, postoji pretpostavka da do 2050. godine 200 miliona ljudi budu migranti usljed ekološki nepovoljnih životnih uslova.

Država domaćin za obilježavanje svjetskog centralnog događaja za Svjetski dan borbe protiv erozije i suše u 2018. godini je Ekvador.