Svjetski dan divljine

Pon, 05. Mar. 2018.


Svjetski dan divljine -03. mart 2018.- Svjetski dan divljine obilježen je 03. marta ove godine. CITES - Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, odabrala je ovog...

Svjetski dan divljine

-03. mart 2018.-

Svjetski dan divljine obilježen je 03. marta ove godine. CITES - Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, odabrala je ovogodišnju temu za svjetski dan divljine pod nazivom "Velike mačke: ugroženi predatori“.

Velike mačke su vjerovatno najveći predatori na planeti, one su specifična vrsta, poznata širom svijeta po svojoj razigranosti, energičnosti i posebnoj karizmi. Trenutno, velike mačke, pod kojima se ne podrazumijevaju samo lav, tigar, leopard i jaguar, ali i gepard, sniježni leopard, puma, ris i drugi, suočavaju se s mnogim prijetnjama. Populacije velikih mačaka opadaju u alarmantnoj stopi, uglavnom zbog gubitka staništa i plijena, sukoba s ljudima, kao i krivolova i nezakonite trgovine. Na primjer, populacije tigrova opale su za 95 % u toku proteklih 100 godina, dok je populacija afričkog lava opala za 40 % u samo 20 godina.

Zapravo, svi bismo trebali biti zabrinuti. Kada štitimo životinje i biljke, također štitimo ekosisteme koji su temelj našeg gospodarstva, naše društvene i kulturne tradicije i naše ukupne dobrobiti.

Biološka raznolikost održava funkcionalnost ekosistema. Velike mačke žive u raznim staništima, uključujući šume, tropske kišne šume, savane i mangrove. Osiguravanje tih ekosistema da budu što bogatiji i raznovrsniji nije samo dobro za njih, već predstavlja dobrobit i za čovječanstvo. Kada neka od vrsta postane ugrožena, to je znak da ekosistemi ne funkcionišu ispravno.

S obzirom na važnost ekosistema za održivost i dobrobit ljudi, ne iznenađuje da se biološka raznolikost i zdravi ekosistemi (uključujući vodeni i kopneni biljni i životinjski svijet i genetske resurse) značajno ističu u ciljevima održivog razvoja do 2030. godine, prema Agendi za održivi razvoj. Trebamo nastojati ka podizanju svijest da priroda može pomoći pružanju održivih i ekonomski učinkovitih rješenja za niz ekoloških problema, kao što je održivo upravljanje i obnavljanje prirodnih ili modificiranih ekosistema.