SVJETSKI DAN OKOLIŠA 5. juni

SVJETSKI DAN OKOLIŠA 5. juni

Pet, 05. Jun. 2020.


Ove godine, Svjetski dan okoliša obilježava se pod motom povezivanja s prirodom podsjećajući nas na našu ulogu i zavisnosti od nje, na odavanje počasti njenoj ljepoti i važnosti prirodnih područja, te potrebi zaštite prirode kako bi se iznimno prirodno bogatstvo sačuvalo.

Možda ste već i znali da je Bosna i Hercegovina jedna od vodećih zemalja u Europi po biološkoj raznolikosti. Na relativnom malom prostoru naše zemlje živi većina vrsta koji nastanjuju Europu. Osim europskih vrsta, Bosna i Hercegovina je poznata i po endemima, vrstama koje su ekstremno vezane za svoje stanište i ne mogu da opstanu nigdje drugdje.

Tema biološke raznolikosti je trenutno globalno goruće pitanje i gdje pozitivna akcija našeg djelovanja je hitna i egzistencijalna. Biološka raznolikost je mnoštvo živih bića koja čine život na Zemlji. Obuhvaća osam miliona vrsta - od biljaka i životinja do gljiva i bakterija - i ekosisteme koji ih čine i podržavaju, poput okeana, šuma, planinskog okruženja i koralnih grebena.

Ali, priroda je u krizi. Gubimo vrste 1000 puta većom brzinom nego u bilo kojem drugom trenutku u zabilježenoj ljudskoj historiji a milion vrsta se suočava sa potpunim istrebljenjem. U posljednjih 50 godina ljudska se populacija udvostručila; globalna ekonomija gotovo se udvostručila, a globalna trgovina povećala se za oko deset puta a sam izvještaj IPBES-a o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosistema govori da je potrebno cca 2 planete Zemlje udovolje svim zahtjevima koje ljudi zahtijevaju od prirode svake godine.

Zajedničkim naporima zaštićeni su dijelovi prirode od značaja za raznolikost naše zemlje, ali put očuvanja naše prirode i okoliša još uvijek je trnovit. Bitno je da svi zajedno preuzmemo odgovornost za očuvanje naših prirodnih vrijednosti i da naše aktivnosti i poslovanje obavljamo razumno i na održiv način kako bi se prirodno bogatstvo sačuvalo i za naše buduće generacije.

Federacija Bosne i Hercegovine pod zaštitom ima 12 zaštićenih područja u skladu sa IUCN kategorizacijom tj. ukupno 103.379,71 ha. Ovaj broj je ispod prosjeka, jer potrebe za očuvanjem su daleko veće. Zaštićena područja ovise o ljudima i njihovim akcijama, njihovoj svijesti i mogućnosti da ove prirodne vrijednosti koriste na održiv i racionalan način.

Pozivamo Vas da posjetite zaštićena područja Federacije Bosne i Hercegovine, istražite ljepote koje su tamo skrivene i tako pomognete očuvanju naših prirodnih vrijednosti i rad lokalnih zajednica koje su nosioci očuvanja naših tradicionalnih znanja.

Apelujemo da se odgovorno ponašate prema našem okolišu i poštujete pravila ponašanja u prirodi!

Odvedite svoje bližnje u prirodu na piknik. Često pričamo o tome kako ćemo više vremena provoditi u prirodi, a rijetko to ostvarimo.

Zapamtimo da svaka naša odluka, ma koliko mala, može pridonijeti zaštiti prirode i okoliša.

U galeriji Vam nudimo prijedloge za Vašu sljedeću destinaciju.