SVJETSKI DAN PTICA SELICA 10.maj/svibanj 2017.godine

SVJETSKI DAN PTICA SELICA 10.maj/svibanj 2017.godine

Sri, 10. Maj. 2017.


United Nations Decade on Biodiversity 2011-2020 Poruka izvršnog sekretara Konvencije o biološkom diverzitetu Cristiana Paşca Palmer povodom Svjetskog dana ptica selica 10.05.2017. &bdqu...

United Nations Decade on Biodiversity 2011-2020

Poruka izvršnog sekretara Konvencije o biološkom diverzitetu

Cristiana Paşca Palmer

povodom Svjetskog dana ptica selica

10.05.2017.

„Njihova budućnost je naša budućnost“

Svake godine, milioni ptica selica lete preko kontinenata i nacionalnih granica što uključuje nevjerovatne vještine navigacije i izdržljivosti. Ovakva nevjerovatna putovanja ptica selica zavise od raspoloživosti dobro-funkcionirajućih i zdravih ekosistema.

Crveni čvor čini jednu od najljepših migracija na planeti. Nakon zime, u južnim predjelima Argentine i Čilea mnogi crveni čvorovi čine svoje putovanje od nevjerovatnih 14 000 kilometara putujući uz Atlanski predio sve do svojih uzgajališta na Arktiku. Svoj povratak na jug obavljaju slijedeći istu rutu. Crveni čvor može letjeti oko 2.400 kilometara bez odmora.

Nažalost, esencijalna odmarališta, hranilišta i uzgajališta od kojih crveni čvorovi ovise, većinom bivaju degradirani i fragmentirani. Prekomjerno istrebljivanje atlanskih rakovica, čijim jajima se hrane ptice selice tokom svoje migracije, i nestanak staništa zbog utjecaja klimatskih promjena su razlozi za zabrinutost. Ostale prijetnje opstanka pticama selicama mogu uključivati izmjenjene načine korištenja zemljišta, istrebljenje šuma, donošenje invazivnih vrsta, zagađenja i mnogi drugi ljudski faktori poput onih koji utiču na klimatske promjene.

Mogli biste se zapitati, zašto bih se trebao zabrinuti? Ptice selice su vitalni dio biodiverziteta i igraju ključnu ulogu u održavanju ekosistema širom svijeta. One pružaju važne usluge međusobno povezanim sistemima, kao što je oprašivanje , rasipanje sjemena po usjevima, kao i regulacija štetočina. Ptice selice također služe kao izvor hrane i dio su ekonomski i/ili kulturno važnih aktivnosti kao što su lov, turizam i rekreacija. Ptice selice i njihova putovanja su također ponos mnogih kultura širom svijeta. Prema tome, očuvanje i održiva upotreba raznih vrsta ptica selica su ključni doprinos globalnim prioritetima poput održivog razvoja.

Širom svijeta, države, zajednice i organizacije grade svoje mreže kako bi poboljšale migratornu povezanost, što uključuje povećanje koridora i zaštitu zračnih puteva i uzgajališta. Jedan primjer je sistem kenijskih jezera u okviru zaštićenih područja u velikoj dolini Great Rift Valley. To je prirodni krajolik izuzetne ljepote. Kenijski sistem jezera obuhvata tri jezera i predstavlja dom za 13 globalno ugroženih vrsta ptica, uključujući i brojne ptice selice, kao što je Veliki bijeli pelikan.

Strateški plan biodiverziteta 2011-2020 sa svojim Aichi ciljevima, predstavlja desetogodišnji okvir za djelovanje na polju biološke raznolikosti svih zemalja i sudionika, koji ulažu svoje napore, kroz Aichi cilj 11 koji ukazuje na to da zaštićena područja trebaju biti dio uvezanog sistema, i Aichi cilj 12 koji je vezan za ugoržene vrste.

Prema Skretarijatu Konvencije o očuvanju migratornih vrsta divljih životinja, mnoga mjesta identificirana kao rizična područja za zaštitu ptica također su dom za mnoge ugrožene vrste biljaka i životinja. Stoga često prioritetna mjesta za zaštitu ptica selica predstavljaju ključne tačke biodiverziteta.

Na današnji dan, Dan ptica selica, prepoznajemo da je budućnost ptica selica i naša budućnost. Očuvanjem i održivom upotrebom naših priroodnih resursa ne samo da pomažemo ovim predivnim stvorenjima u njihovim predivnim putovanjima, već doprinosimo i našem vlastitom blagostanju.