Svjetski dan tla / World soil day

Svjetski dan tla / World soil day

Uto, 05. Dec. 2017.


Svjetski dan tla / World Soil Day -05. decembar/prosinac, 2017.- Svjetski dan tla 2017 posvećen je temi "Briga o planeti počinje od tla". Tlo je prirodni resurs koji je od izuzetne važ...

Svjetski dan tla / World Soil Day

-05. decembar/prosinac, 2017.-

Svjetski dan tla 2017 posvećen je temi "Briga o planeti počinje od tla".

Tlo je prirodni resurs koji je od izuzetne važnosti za živi svijet. Nažalost, oko 33% globalnog tla je već degradirano. Uprkos izuzetno važnoj ulozi koju igra tlo u životu čovjeka, postoji trend povećanja degradacije resursa tla zbog primjene neadekvatnih načina upravljanja, koji uzrokuju neodrživo intenziviranje i neadekvatan pristup ovom bitnom resursu.

Nezamjenjivi su doprinosi tla u proizvodnji hrane, održavanju kvalitete voda, energetskoj sigurnosti, ublažavanju procesa smanjenja biološke raznolikosti te ublažavanju utjecaja klimatskih promjena.

Svjetski dan tla 2017. godine ima za cilj dati poruke o važnoj ulozi kvaliteta tla za sigurnost hrane, zdrave ekosisteme i korist ljudima.

Cilj svjetskog dana tla je promovisati:

• podizanje svijesti o važnosti održavanja zdravog ekosistema i ljudskog blagostanja rješavanjem sve većih izazova po pitanju upravljanja tlom, i

• podizanje svijesti o profilu zdravog tla poticanjem organizacija, zajednica i pojedinaca širom svijeta da se uključe u proaktivno poboljšanje zdravlja tla.

Bioraznolikost tla je od temeljnog značaja za održavanje plodnosti planete Zemlje. Ono što je najvažnije, omogućava poljoprivrednicima proizvodnju. Nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiramo direktno se odnose na zdravlje tla u kojem se namirnica uzgaja.

Danas, kada se obilježava Svjetski dan tla, pozivamo vas da razmislite o važnosti zdravlja tla za biološku raznolikost, njenu dobrobit i mjerama koje se mogu poduzeti kako bi doprinijele očuvanju tog podzemnog svijeta živim.