SVJETSKI DAN VODA 22.mart/ožujak 2016. godine

SVJETSKI DAN VODA 22.mart/ožujak 2016. godine

Sri, 22. Mar. 2017.


SVJETSKI DAN VODA 22. mart/ožujak 2016. godine Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta, ove godine obilježen je pod sloganom “Voda i radna mjesta“. Voda je najvrijedniji p...

SVJETSKI DAN VODA

22. mart/ožujak 2016. godine

Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta, ove godine obilježen je pod sloganom “Voda i radna mjesta“. Voda je najvrijedniji prirodni resurs, koji predstavlja osnov za održivi razvoj. Vodni resursi i usluge koje pružaju doprinose iskorjenjivanju siromaštva, ekonomskom i socijalnom razvoju i održivosti okoliša.

Danas, skoro polovina radno sposobne populacije u svijetu, oko 1,5 milijardi ljudi, radi u sektorima za čiju je djelatnost neophodna voda. Procjene ukazuju da je 95% poslova u sektoru poljoprivrede, 60% u sektoru industrije i 30% u uslužnom sektoru zavisno od vode. Također, procjenjuje se da se 40% radno aktivnog stanovništva širom svijeta bavi proizvodnjom usjeva, stočarstvom, ribarstvom ili lovstvom. Ipak, tek 20% njih za svoj rad prima platu (prema podacima Svjetske Banke), dok je preostali broj samozaposlen ili radi na oko 570 miliona obiteljskih farmi. Neki od industrijskih sektora širom svijeta, koji u velikoj mjeri koriste vodu, zapošljavaju veliki broj ljudi: 22 miliona u proizvodnji hrane i pića, 20 miliona u hemijskoj i farmaceutskoj industriji i proizvodnji guma, te 18 miliona u elektroindustriji.

Rast ljudske populacije (povećanje od oko 80 miliona ljudi godišnje) podrazumijeva i povećanje potrošnje vode za oko 64 milijarde kubnih metara godišnje. Predviđa se da će doći do povećanja zahtjeva za vodom u skoro svim zemljama. Obzirom da voda direktno utiče na našu budućnost, potrebno je da promijenimo način na koji upravljamo ovim resursom. Održivo upravljanje vodama podrazumijeva zaštitu i obnovu ekosistema, integralno upravljanje vodnim resursima, kao i razvoj, upravljanje i održavanje infrastrukture.

Pristup sigurnoj, pouzdanoj i priuštivoj opskrbi vodom i odgovarajućim uslugama odvodnje otpadnih voda otvara mogućnosti dugoročnog zaposlenja, kao i razvoja i rasta različitih privrednih sektora. Ovo je posebno značajno kad uzmemo u obzir značaj kvaliteta i kvantiteta vode. Na primjer, u sektoru poljoprivrede, na koji otpada 70% zahvaćenih količina vode širom svijeta, posao poljoprivrednika ovisi o njihovoj sposobnosti upravljanja raspoloživom količinom vode, pri čemu se istovremeno suočavaju s izazovima kao što su iscrpljivanje podzemnih voda, klimatske promjene i nestašica vode. U većini najmanje razvijenih zemalja, u sektoru poljoprivrede se troši više od 90% vode. Ukoliko ne poboljšamo mjere učinkovitosti, predviđa se da će potrošnja vode u poljoprivredi na svjetskom nivou porasti za 20% do 2050. godine. U sektoru šumarstva, često treba smanjiti krčenje šuma kako bi se izbjegle nestašice vode ili prekomjerno oticanje vode što može imati negativan uticaj na određenu regiju.

Osiguranje čiste, zdrave i održive opskrbe vodom jedan je od najvažnijih pitanja upravljanja prirodnim resursima i od presudne je važnosti za osiguranje blagostanja i opstanka ljudi, kao i za dostizanje ciljeva održivog razvoja.