TURISTIČKI VODIČI SU SVOJEVRSNI AMBASADORI NAŠE ZEMLJE

TURISTIČKI VODIČI SU SVOJEVRSNI AMBASADORI NAŠE ZEMLJE

Pon, 11. Jun. 2018.


TURISTIČKI VODIČI SU SVOJEVRSNI AMBASADORI NAŠE ZEMLJE Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uručila je certifikate kandidatima koji su položili ispit za turističkog vo...

TURISTIČKI VODIČI SU SVOJEVRSNI AMBASADORI NAŠE ZEMLJE

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo uručila je certifikate kandidatima koji su položili ispit za turističkog vodiča.

Ispit je organiziralo i provelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a položilo ga je 185 prijavljenih kandidata i steklo certifikat turističkog vodiča, čime je otvoreno 185 novih radnih mjesta za mlade.

„Turistički vodič je lice koje turistima pokazuje i stručno objašnjava prirodne ljepote i rijetkosti, kulturno-historijske spomenike, umjetnička djela, etnografske i druge znamenitosti, historijske događaje i legende o ljudima i zbivanjima. Turistički vodič prenosi emociju i izaziva znatizelju, što je najvažnije za povratak turista. To znači da ćete vi, obavljajući ovaj odgovoran i važan poso, biti i svojevrsni ambasadori Bosne i Hercegovine”, kazala je ovom prilikom ministrica Đapo.

Uz iskrene čestitke na uloženom naporu te sticanju ovog važnog znanja, ona je prisutnima poželjela uspjeh u daljnjem radu u promoviranju kulturno-historijskih, civilizacijskih i prirodnih resursa naše zemlje te turizma kao strateške grane razvoja. Ona je uz to istakla da je javni poziv Federalnog ministarstva okoliša i turizma po prvi put otvoren tokom cijele godine, što će mladima i drugim kvalificiranim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine omogućiti da steknu certifikat kada to njihove potrebe budu iziskivale.

Ministrica Đapo je prisutne certificirane turističke vodiče informirala da je u parlamentarnoj proceduri i novi zakon o turizmu koji umnogome poboljšava status turističkog vodiča jer se predloženim zakonskim rješenjem omogućava dopunska djelatnost ili zapošljavanje vodiča u turističkim agencijama, kao i strožije kazne za strane turističke vodiče.