U Atini od 10. - 11. oktobra održan redovni sastanak Evropskih nacionalnih fokalnih tačaka (NFP)

U Atini od 10. - 11. oktobra održan redovni sastanak Evropskih nacionalnih fokalnih tačaka (NFP)

Pet, 12. Okt. 2018.


U Atini je 10. i 11. oktobra 2018. godine održan redovni sastanak Evropskih Nacionalnih fokalnih tačaka (NFP) za saradnju sa Evropskom Agencijom za zaštitu okoliša (EEA). Na sastanku s...

U Atini je 10. i 11. oktobra 2018. godine održan redovni sastanak Evropskih Nacionalnih fokalnih tačaka (NFP) za saradnju sa Evropskom Agencijom za zaštitu okoliša (EEA).

Na sastanku su razmatrana pitanja koordinacije i saradnje između država članica EU i EEA, zemalja Zapadnog Balkana i EU institucija.

Ispred Bosne i Hercegovine sastanku su prisustvovali pomoćnik ministrice za okoliš Mehmed Cero iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Andrea Muharemović, asistent koordinator NFP-a za saradnju sa EEA.

Tokom sesije o razmjeni informacija i razumijevanja različitosti među pojedinim državama i funksionisanja sistema u okviru Mreže za informisanje i obzervacije u oblasti okoliša (Eionet sistem) predstavljen je sistem u Bosni i Hercegovini, koji je neophodno u što skorije vrijeme formalizirati, kako bi se stvorili preduvjeti za funkcionalniju i sveobuhvatniju saradnju sa EEA i među državama.