U toku je 6.plenarna sjednica IPBES-a, Medellin (Kolumbija)

U toku je 6.plenarna sjednica IPBES-a, Medellin (Kolumbija)

Pon, 19. Mar. 2018.


U toku je 6. plenarna sjednica IPBES-a (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services), 17.-24. mart/ožujak,2018. godine -Medellin (Kolumbija)- Šest...

U toku je 6. plenarna sjednica IPBES-a (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services),

17.-24. mart/ožujak,2018. godine

-Medellin (Kolumbija)-

Šesta plenarna sjednica IPBES-a se održava u Medellinu (Kolumbija), od 17. do 24. marta/ožujka 2018. godine. Plenarnu sjednicu je otvorio ispred zemlje domaćina predsjednik Kolumbije g. Juan Manuel Santos, prigodnim govorom. Ispred regije Centralne i istočne Evrope i država Kavkaza, uvodno obraćanje je podnijela prof. dr. Senka Barudanović, kao predstavnica Bosne i Hercegovine u Birou Konferencije.

Na ovogodišnjoj plenarnoj sjednici akreditovanu delegaciju BiH čine:

• gosp. Mehmed Cero, vođa delegacije BiH, UNCBD i IPBES NFP BiH

• gđa Senka Barudanović, član delegacije BiH, član IPBES Biroa ispred Bosne i Hercegovine i kopredsjedavajuća radne grupe za Evropu i Centralnu Aziju.

Tokom posljedne tri godine u okviru Platforme su pripremljene četiri regionalne procjene o stanju i vrijednostima biodiverziteta u svih pet UN regiona. Kako je odlučeno na početku ovog procesa, region Istočne Evrope i dijelovi centralne Azije su sačinili zajedničku procjenu sa ostalim zemljama Evropskog kontinenta.

Bosna i Hercegovina je aktivno učestvovala u pripremi regionalne ECA procjene, prije svega svojim članstvom u Birou, koji je kontinuirano učestvovao u upravljačkim komitetima relevantnih regiona. Pored toga, Bosna i Hercegovina je nominovala vlastite eksperte u svojstvu autora procjene, što će naučnicima pružiti značajnu referentnost i mogućnost učešća u procjenama Drugog programa rada.

Bosna i Hercegovina na sjednici nominuje prof. dr. Mersudina Avdibegovića za člana MEP-a. Prof. Avdibegović već obavlja funkciju članstva u MEP-u, obzirom na nominaciju g. Avdibegovića za puni mandat BiH u MEP-u, izuzetno je važno učešće delegacije BiH u procesu izbora.

Platforma će diskutovati i o datumu i mjestu narednih plenarnih sjednica, institucionalnom aranžmanu udruženog partnerstva UN-a za rad Platforme i njenog Sekretarijata.

Na kraju rada Plenarne sjednice, bit će podnesen izvještaj o njenom radu i prihvaćene donesene odluke.

Na marginama 6. plenarne sjednice akreditovani predstavnici delegacije BiH će imati i dodatne aktivnosti:

1. Koalicija “Promocija polinatora”

IPBES-ov izvještaj o polinatorima (https://www.ipbes.net/assessment-reports-0) dao je zaključke o tome da polinatori daju značajan doprinos zaštiti biološke raznolikosti, ekosistemima, proizvodnji hrane i globalnoj ekonomiji. U skladu sa navedenim zaključcima, pojedine države su započele aktivnu saradnju kroz ”Koaliciju savjesti” za polinatore pod nazivom “Promocija polinatora”.

Delegacija Bosne i Hercegovine će na 6. Plenarnoj sjednici IPBES-a pristupiti koaliciji “Promocija polinatora”, potpisivanjem deklaracije o članstvu, kao država koja je spremna poduzeti korake ka zaštiti polinatora i njihovih staništa.

2. Sastanak sa predstavnicima uključenim u BES-Net Trijalog za Istočnu Europu

U okviru prvog BES-Net trijaloga o oprašivačima, sigurnosti hrane i ruralnom razvoju koji je održan u Sarajevu, od 18. do 20. oktobra 2017., izrađen je Akcijski dokument o oprašivačima, sigurnosti hrane i ruralnom razvoju, Istočna Europa. BES-Net trijalog uključio je pedeset i dvije zainteresirane strane iz Albanije, BiH, Gruzije, Moldavije i Crne Gore. Predstavnici delegacije Bosne i Hercegovine će također imati sastanak sa predstavnicima UNDP BES-Net-a. Predmet sastanka će biti diskusija o prethodno pomenutom Trijalogu o oprašivačima, sigurnosti hrane i ruralnom razvoju. Sastanku će prisustvovati Anne Juepner ispred BES-Net-a i članovi BES-Net savjetodavnog odbora (IPBES, GIZ i predstavnici holandske i njemačke vlade za IKI koji finansira Trijalog).

Očekuje se da će Šesta plenarna sjednica biti zaključena od strane predsjedavajućeg 24. marta 2018.

Plenarna sjednica je uvertira u COP 14 (Conference of the Parties) koji će se održati u Sharm El-Sheikh-u (Egipat), 10. – 22. novembra/studenog, na kojem će kao akreditovani predstavnici od strane Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine učestvovati prof. dr. Mehmed Cero i prof. dr. Senka Barudanović.