Zatvorena 14. konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost

Zatvorena 14. konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost

Pon, 03. Dec. 2018.


UN Konferencija o biološkoj raznolikosti 2018 „Investiranje u biološku raznolikost za ljude i Planetu“, 29. novembar 2018. godine, Sharm El-Sheikh (Egipat)

Četrnaesta Konferencija zemalja članica Konvencije o biološkoj raznolikosti okončala se 29. novembra nakon niza uspješnih internacionalnih dogovora za globalnu zaštitu prirode, biološke raznolikosti i svih oblika života na Zemlji.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija za biološku raznolikost zajedničkim naporima 196 predstavnika vlasti zemalja članica Konvencije postignuti su brojni dogovori o usklađivanju investicija za prirodu i dobrobit ljudi do 2020. godine kao i onih koje slijede u daljoj budućnosti.

U okviru Ministarskog segmenta Konferencije na kojem je kao vođa delegacije BiH učestvovala Ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma, dr. Edita Đapo, usvojena je i potpisana Sharm El-Sheikh deklaracija pozivajući Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da formira samit o biološkoj raznolikosti do 2020. godine za predstavnike vlasti zemalja članica Konvencije.

Predstavnici zemalja članica su postigli dogovore o ubrzanju aktivnosti za postizanje Aichi ciljeva biološke raznolikosti do 2020. godine. Također dogovoreni su i procesi za razvoj post-2020 globalnog okvira biološke raznolikosti. Predstavljena je i Sharm el-Sheikh - Beijing akcijska agenda za prirodu i ljude u cilju prikupljanja, koordinacije i obilježavanja aktivnosti poduzetih od strane brojnih sudionika za zaštitu biološke raznolikosti. Akcijska agenda za prirodu i ljude će biti dostupna na online platformi za prikupljanje i prikazivanje konkretnih obaveza i doprinosa prema biološkoj raznolikosti u susret narednoj Konferenciji zemalja članica koja će se održati 2020. godine u Beijingu (Kina). Agenda je dostupna na: www.cbd.int/cop/cop-14/annoucement/nature-action-agenda-egypt-to-china-en.pdf.

Dr. Cristiana Paşca Palmer, izvršni Sekretar Konvencije, zahvalila se delegatima na uloženom trudu i doprinosima u okviru sastanaka Konferencije. U toku Konferencije, g-đa Palmer je istakla da je biološka raznolikost u kontinuiranom opadanju što nosi posljedice kako za prirodu i ljudski rod tako i na globalnu ekonomiju, zdravstvo i mnoge druge oblasti.

„Priroda je dinamična i sa njom imamo brojne povezanosti za koje moramo preuzeti odgovornost. Moramo napraviti korak naprijed u odnosu na prve inkrementalne promjene koje smo kreirali prema modelu koji će nastaviti procese unaprijeđenja. Sastanci u okviru ove Konferencije su upravo započeli jedno takvo putovanje.“ izjavila je Dr. Paşca Palmer.

G-đa Yasmine Fouad, egipatska ministrica okoliša, podržala je ovogodišnju inicijativu za koordiniran pristup procesu smanjenja gubitaka biološke raznolikosti, klimatskih promjena i degradacije tla i ekosistema kroz sastanke na protekloj Konferenciji pod sloganom „investiranje u biološku raznolikosti za ljude i Planetu“.

„Potrebna su ozbiljna promišljanja o sistemskim promjenama i novim društvenim dogovorima za zaštitu globalnih zajedničkih dobrobiti. Prirodi i ljudskom rodu su potrebni novi dogovori, a 2020. godina nudi globalnoj zajednici mogućnost da djeluje zajedno – pokušajmo ne propusiti tu šansu!“ - istakao je g. Naoko Ishii, predsjedavajući Globalnog fonda za okoliš.

U okviru Konferencije kao jedan od popratnih događaja bila je upriličena izložba nacionalnih Aichi postera. Na ovoj izložbi bio je predstavljen nacionalni Aichi poster Bosne i Hercegovine sa prikazanim napretkom prema strateškim Aichi oblastima, također kao rezultat regionalne saradnje na području jugoistočne Europe bio je izložen i regionalni Aichi poster.

Na području Bosne i Hercegovine trenutno je aktuelan proces izrade 6. nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti.