Uticaj ambrozije na zdravlje stanovništva, vrste i ekosisteme, kao i mjere zaštite

Uticaj ambrozije na zdravlje stanovništva, vrste i ekosisteme, kao i mjere zaštite


Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je jedna od stotinjak stranih invazivnih vrsta u Evropi, koja se rapidno širi i osvaja je velikom brzinom. U Evropu je slučajno unesena, kao slijepi brodski putnik, još sredinom 18. vjeka sa sjemenkama crvene djeteline i žitarica.

Što su to strane invazivne vrste? Strana vrsta nije vrsta koja je nativna na određenom području, ne obitava od prirode na određenom staništu, već je dospjela na određeno područje namjernim ili nenamjernim unošenjem. Ukoliko širenje strane vrste na području na koje je unesena negativno utječe na zdravlje ljudi ili pričinjava određenu ekonomsku štetu, tada tu vrstu smatramo invazivnom.

Kako biste zaštitili sebe i svoje najdraže, uništavajte ovu korovsku biljku mehanički (uklanjanje cijele biljke sa korijenom i sa prethodno poduzetim mjerama sprečavanja opasnosti od otvorenog požara, te spaliti cijelu cijelu biljku sa korijenom).

Više o ambroziji, njenom razmnožavanju, štetnom djelovanju i mehanizmima njenog uništenja pročitajte u tekstu dostupnom na linku /upload/file/Ambrozija_web_20%209%2019.pdf.