Danas je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, upriličena posjeta kompanije za održive inovacije Okeanos sa sjedištem u Miami Beachu, Florida

Danas je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, upriličena posjeta kompanije za održive inovacije Okeanos sa sjedištem u Miami Beachu, Florida

Uto, 06. Jun. 2023.


Danas je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Sektoru za upravljanje otpadom upriličena posjeta kompaniji za održive inovacije Okeanos sa sjedištem u Miami Beachu, Florida. Posjeta je upriličena s ciljem razgovora o sinergijama između dviju institucija, te je zvanično predstavljena njihova tehnologija Made From Stone.

Okeanos je programer tehnologije Made From Stone. Njihova tehnologija zasnovana je na kalcijum karbonatu (CaCO3) i dizajnirana je da smanji zagađenje plastikom i CO2 otisak u predmetima i ambalaži za jednokratnu upotrebu putem rješenja za proizvodnju. Zamjenom većine smola na bazi ulja s prirodno bogatim, pristupačnim CaCO3, mogu se značajno smanjiti i sadržaj plastike i ugljični otisak ovih proizvoda do osamdeset posto-80%.

Predstavnici ministarstva Azra Bašić i Dario Kokor predstavili su zakonski okvir koji reguliše upravljanje otpadom od plastike i pojasnili način upravljanja otpadom u Federaciji BiH.

Predloženo da se organizuje sastanak sa privrednicima iz naše zemlje koji se bave proizvodnjom plastike s ciljem promovisanja inovacije Made From Stone.

Ovakvim i sličnim inovacijama mogu se očekivati promjene u svijetu koji je globalno pogođen zagađenjem od plastike i visokom emisijom ugljen dioksida.