30 miliona KM pomoći za turističko-ugostiteljski sektor

30 miliona KM pomoći za turističko-ugostiteljski sektor

Uto, 15. Dec. 2020.


Vlada FBiH donijela je na današnjoj sjednici odluku o dodjeli sredstava subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru u iznosu od 30 miliona KM na ime finansijske pomoći u okolnostima pandemije COVID-19.

Resorna ministrica Edita Đapo u obraćanju na konferenciji za novinare istakla je da je turistički sektor najviše oštećen u pandemiji koronavirusa, ne samo u BiH, nego i u čitavom svijetu.

- U našoj zemlji tokom lockdowna hotelima i turističkim agencijama nije bila zabranjena djelatnost. Međutim, u mnogim kantonima oni nisu dobili nikakav vid pomoći, a jedina pomoć koju je većina dobila jeste pomoć Vlade FBiH na osnovu Koronazakona - rekla je Đapo.

Podsjeća i da je Vijeće ministara dugo držalo zatvorene granice BiH, pogotovo za one turiste koji posjećuju FBiH, tako da u mnogim krajevima zemlje turizma uopšte nije ni bilo.

- Upravo zbog toga Vlada FBiH se opredijelila da skupa s transportom, industrijom i poljoprivredom, podrži i sektor turizma, i to u prilično velikom iznosu od 30 miliona KM - kazala je Đapo.

Nakon donošenja Uredbe o pomoći najugroženijim sektorima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je Javni poziv, na koji se prijavilo 415 privrednih subjekata, od kojih je 340 ostvarilo pomoć. Od tog broja, 192 su hoteli, 98 putničke agencije, 21 tour-operater, 5 vodiča, 18 novoosnovanih privrednih subjekata i šest banja.

Gledano po kantonima, najznačajnija novčana sredstva ostvaruju se u KS (15 miliona), HNK-u je dodijeljeno oko šest, USK-u 2,5, TK-u 2...

- Pomoć koju su dobili privredni subjekti namijenjena je za plate i troškove poslovanja od 1. jula do 31. decembra ove godine. Ugovori će biti potpisani do Nove godine, a uplata sredstava bit će obavljena najkasnije do kraja januara. Pravdanje sredstava treba da se izvrši do kraja februara - pojasnila je Đapo.