5 ključnih poruka iz prve godine mandata ministrice Pozder

5 ključnih poruka iz prve godine mandata ministrice Pozder

Pon, 29. Apr. 2024.


Ovaj saziv Federalne vlade počeo je s radom prije godinu dana, a federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder sumirala je najvažnija dostignuća iz njenog resora.

''Uspjeli smo uduplati budžet za zaštitu okoliša i turizam: u 2024. ćemo podržati projekte u vrijednosti od oko 8 miliona KM! Ovo je još uvijek nedovoljno, ali ako budemo s dobrim projektima uspješno realizirali ova sredstva, vjerujem da ćemo naredne godine imati još veći budžet'', izjavila je ministrica Pozder.  

''U oba doma Federalnog parlamenta usvojena je Strategija razvoja turizma do 2027. godine i turizam tretiramo kao razvojnu granu naše privrede a ne socijalnu priču. Mi ne želimo da nam se turizam dešava, nego da njime upravljamo po najvišim standardima i praksama razvijenih zemalja'', navodi se.

''2023. smo ostvarili rekordne turističke rezultate. Broj dolazaka u odnosu na godinu ranije veći je za 22,67 posto, a broj noćenja za 17,74 posto. I brojevi za prva dva mjeseca 2024. nagovještavaju da ćemo imati nove rekorde u turizmu'', istaknuto je.

''Pokrenuli smo izradu Plana za upravljanje otpadom u FBiH – s kantonima razvijamo regionalne centre za upravljanje otpadom. Gradimo okvir da se otpad tretira kao resurs a ne kao ekološki problem''.

''Usvojili smo Strategiju zaštite okoliša do 2032. Zelena tranzicija je naša obaveza u pregovorima s EU i tako usklađujemo naše propise s evropskim'', kazala je ministrica Pozder povodom obilježavanja prve godine mandata.