BESKAMATNI KREDITI RAZVOJNE BANKE FEDERACIJE BiH ZA SEKTOR TURIZMA

BESKAMATNI KREDITI RAZVOJNE BANKE FEDERACIJE BiH ZA SEKTOR TURIZMA

Uto, 19. Dec. 2023.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. sc. Nasiha Pozder potpisala je danas Protokol o saradnji i Ugovor o formiranju namjenskog depozita s v.d. Predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Borislavom Trlinom, kojim su privrednicima omogućeni beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu izdvojilo 1.000.000 KM za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke FBiH.

Na ovaj način novim korisnicima omogućeno je korištenje kreditnih sredstava za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate od strane Ministarstva u visini 2,50 posto, za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100 postotnom iznosu.

Ministarstvo intenzivno radi na projektima koji doprinose razvoju turizma. Uspostavljanjem beskamatne kreditne linije s Razvojnom bankom Federacije BiH razvijamo turistički sektor u Federaciji BiH. Realizacija ove kreditne linije rezultirati će zamahom u razvoju i modernizaciji turističkih kapaciteta.