Bh. predstavnici na 28. konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama

Bh. predstavnici na 28. konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama

Sub, 02. Dec. 2023.



U Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati) otvorena je 28. konferencija država članica Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama  (COP 28). Ovogodišnja Konferencija se održava kroz koncept „Ujediniti se, djelovati i donijeti odgovarajuće mjere za rješavanje izazova klimatskih promjena“. 
Na Konferenciji će predsjednici država, premijeri, šefovi delegacija i drugi visoki zvaničnici izraziti ambicije i planove svojih zemalja u pogledu klimatskih akcija. U ime Bosne i Hercegovine obratila se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 
Bh. delegaciju predvodi savjetnica ministra Košarca a čine je entitetski ministri nadležni za pitanja okoliša Pozder i Vipotnik, članovi Zelenog kluba PSBiH, predstavnici NGO i UNDP. U ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma pored ministrice Nasihe Pozder delegaciji se pridružio i pomoćnik ministrice Mehmed Cero.
Povodom očekivanja koja Konferencija nameće ministrica Pozder je rekla:
„Promjena je teška, ali moramo odlučno krenuti tim putem i učiniti napore da zaustavimo praksu koja predugo traje. Citirat ću premijerku Islanda koja je u svom obraćanju rekla jednostavnu a veliku istinu i obavezu koja je pred nama: 'Ne smijemo spaliti svjetski novac da bismo skuhali zemlju.' Neke od zemalja, poput Irske, Italije, SAD,  danas su se obavezale na značajna izdvajanja u zajednički fond za borbu protiv klimatskih promjena i njihovog negativnog uticaja na planetu, što je također jedan od zadataka ovakvih događaja.“
Programom rada Konferencija obuhvaćeno je ukupno osam oblasti koje su od značaja za efikasnu implementaciju  mjera prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promjena. Neke od tema su: klimatske akcije,  ljudsko zdravlje, obezbjeđenje mira i bezbjednosti, urbanizacija i transport.