CESTOM SIRA LIVNO

CESTOM SIRA LIVNO

Pet, 01. Dec. 2023.


Turistička manifestacija „LIVNO CHEESE TRAIL”

U hotelu Novitas u Livnu je 29. i 30. novembra održana dvodnevna turistička manifestacija „LIVNO CHEESE TRAIL”, na kojoj su učestvovale predstavnice Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i Bisera Hotić.

U sklopu manifestacije, pored zabavnog i kulturnog programa, održan je okrugli sto na temu „Utjecaj livanjskog sira na turizam”, a takođe i predavanja na temu „Livanjski sir u domaćinstvu i neki zaboravljeni sirevi”, te „Livanjski sir kao potencijal turističkog razvoja”.

Manifestacija je održana uz finansijsku pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kroz Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestacijama, koje imaju nacionalni i internacionalni značaj za Federaciju BiH.

Ovim programom Ministarstvo je pomoglo korisnicima sredstava da rade na promociji domaćih turističkih proizvoda i turističkih destinacija u cilju razvoja i unapređivanja turističke ponude FBiH.

Glavni motiv održavanja manifestacije je povećanje turista, povećanje prihoda prodajom proizvoda, te razvoj održivog turizma.

Proizvodnja sira, uz ostale turističke atrakcije koje nudi Livno sa izuzetnom kulturnom i historijskom baštinom, divljim konjima, kanuima i splavarenjem na rijeci Sturbi, je put ka održivom razvoja ovog kraja, a prvenstveno buđenju novih poduzetničkih šansi i povratku mladih u ovaj kraj.