Đapo: Pružit ćemo podršku Ukrajini i glasati za suspenziju Rusije iz Svjetske turističke organizacije

Đapo: Pružit ćemo podršku Ukrajini i glasati za suspenziju Rusije iz Svjetske turističke organizacije

Čet, 03. Mar. 2022.


Federalno ministarstvo okoliša i turizma predložilo je, a Vlada FBiH na današnjoj sjednici prihvatila da Federacija BiH, ali i Bosna i Hercegovina kao država na Generalnoj skupštini Svjetske turističke organizacije UN-a (UNWTO), na kojoj će se govoriti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, osudi brutalnu agresiju na međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

Resorna ministrica dr. Edita Đapo kazala je da će sjednica Izvršnog odbora UNWTO-a biti održana 8. marta u Madridu, kada će se odlučiti o terminu održavanja Generalne skupštine UNWTO-a na kojoj će se razmatrati sankcije Rusiji, pa i suspenzija iz UNWTO-a.

- Mi ćemo glasati za izbacivanje Rusije iz Svjetske turističke organizacije. Federacija BiH, ali i naša država u cjelini neće i nema pravo nijemo posmatrati agresiju i ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo koje nezavisne države. Mi zato danas stojimo uz Ukrajinu i osuđujemo svaki napad na tu zemlju. Slava Ukrajini i živjela Bosna i Hercegovina – rekla je Đapo.

Prema njenim riječima, član tri Statuta UNWTO-a navodi fundamentalne principe djelovanja Organizacije, a to su promocija i razvoj turizma u cilju doprinosa ekonomskom razvoju, međunarodnom razumijevanju, miru, prosperitetu i poštivanju univerzalnih vrijednosti kao što su ljudska prava.

- Ruska agresija predstavlja kršenje odredbi Povelje UN-a i Statuta UNWTO-a. Zato smo mi dužni osuditi agresorski čin Rusije. Turizam povezuje ljude, zemlje, različite kulture, promoira mir, sigurnost i solidarnost, njeguje nadu, a ne strah i ubijanje. 

Također, postoji i posebna grana turizma, mračni ili tamni turizam poput Aušvica ili Srebrenice, koji opominju da se više nikada i nigdje zločin ne ponovi, a agresija se danas događa u Ukrajini. Zbog agresije na Ukrajinu Rusija i zaslužuje suspenziju iz UNWTO-a – naglasila je Đapo.