Dr. Đapo i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH o problemu nedostatka kadra u turističko – ugostiteljskom sektoru

Dr. Đapo i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH o problemu nedostatka kadra u turističko – ugostiteljskom sektoru

Uto, 15. Mar. 2022.


U prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma ministrica dr. Edita Đapo sa saradnicima i predstavnicom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je održala sastanak sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Poslodavci su tom prilikom predstavili problem nedostatka kadra u turističko – ugostiteljskom sektoru, nemogućnosti zapošljavanja studenata, nemogućnosti obavljanja privremenih i povremenih poslova iz osnovne djelatnosti rada (turizam i ugostiteljstvo), a za kojima se ukazala potreba usljed, na primjer, obavljanja sezonskih poslova, vikendom, prilikom održavanja određenih događaja...

Ministrica Đapo je naglasila da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma upoznato s ovim problemom i da već godinama ukazujemo da je potrebno iznaći rješenje kako bi se olakšao rad privrednim subjektima u turističko-ugostiteljskom sektoru.

S obzirom na to da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nadležno za propise iz oblasti rada, a Federalno ministarstvo obrazovanja za studente, na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu u što kraćem roku pronaći rješenje za navedenu problematiku. Federalno ministarstvo okoliša i turizma će s Udruženjem poslodavaca pružiti svu potrebnu pomoć.