Ministrica Edita Đapo razgovarala s turističkim privrednicima

Ministrica Edita Đapo razgovarala s turističkim privrednicima

Uto, 30. Jun. 2020.


U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma u Sarajevu resorna ministrica dr. Edita Đapo sa svojim saradnicima održala je sastanak s predstavnicima Udruženja turističkih privrednika u BiH.

Razgovarano je problemima koje je pandemija koronavirusa izazvala cjelokupnoj oblasti turizma, a najdirektnije hotelijerima, turističkim agencijama i turističkim vodičima.

Ministrica Đapo podsjetila je da je Ministarstvo okoliša i turizma, odnosno Vlada Federacije BiH kroz Fond za stabilizaciju privrede u Federaciji BiH i svim kompanijama iz oblasti turizma dalo značajnu pomoć u vidu finansiranja doprinosa za radnike.

Ministrica je naglasila i to da će na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH dostaviti informaciju i zatražiti dodatnu finansijsku pomoć za turistički sektor, privrednoj grani koja je najviše pogođena pandemijom.

Razgovarano je i o tehničkim načinima pomoći oblasti turizma i plasiranju takozvanih vaučera, a dogovoreni su i naredni sastanci na kojima bi prijedlozi mogli biti finalizirani.

Osim toga, utvrđeni su i konkretni slijedeći koraci kada su u pitanju izmjene zakona koje bi olakšale poslovanje turističkim privrednicima, a sve u cilju pomoći turizmu.