Ministrica Edita Đapo u posjeti Krajini

Ministrica Edita Đapo u posjeti Krajini

Uto, 29. Sep. 2020.


Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo danas je boravila u posjeti Krajini. Ministrica Đapo posjetila je Bihać, gdje je razgovarala i s pojedinim turističkim radnicima, a obišla je i Nacionalni park Una.

Budući da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma sufinansiralo izgradnju vodovoda u okviru Nacionalnog parka ministrica Đapo pustila je u rad vodovod koji je doveden do čuvenog Štrbačkog buka, što je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata u budućem razvoju Nacionalnog parka.

Ministrica Đapo istaknula je da se sada očekuje energičnija i intenzivnija reakcija gradskih vlasti u Bihaću kako bi se završila druga faza izgradnje vodovoda do povratničkog naselja Martin Brod.

 

U ime Vlade Federacije BiH, koja je osnivač Javnog preduzeća „Nacionalni park Una“ svečanom otvorenju vodovoda, prisustvovao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Domaćini ministrima Đapo i Dediću bili su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić i direktor JP „Nacionalni park“ Amarildo Mulić.

- Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao i Vlada FBiH intenzivno realiziraju projekte u Krajini, koja nam je svima u srcima. Ljepote Krajine i ponosne Krajiškinje i Krajišnici nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Resorno ministarstvo svjesn je da Nacionalni park Una može biti motor razvoja cijele Krajine u turističkom smislu. Zbog te činjenice vrlo rado pomažemo Nacionalni park, ali i sve druge projekte koji dolaze iz Krajine, poput Aerodroma u Bihaću. Vlada Federacije izdvojila je i milion maraka za izgradnju puta do Štrbačkog buka i realizacija tog projekta trebala bi biti završena do kraja godine – naglasila je Đapo.

Ministrica Đapo posjetila je i Udruženje "Žene Ljutočke doline". Vrijedne članice priredile su joj doček u svojim prostorijama u mjesnoj zajednici Orašac.