Ministrica Djapo u posjeti Blidinju

Ministrica Djapo u posjeti Blidinju

Uto, 28. Sep. 2021.


Ministrica Đapo je sa stručnim službama posjetila Blidinje gdje se sastala sa resornim ministrom Zapadno-Hercegovačkog kantona gosp.  Miroslav Ramljakom, direktorom Parka prirode Zdravkom Kutleom, načelnikom općine Posušje AntomBegićem, te stručnim predstavnicima Kantona 10 i općine Tomislavgrad. 

Federalno ministarstvo je izradilo radni tekst zakona kojim će se sadašnji obuhvat Parka prirode Blidinje proglasiti Nacionalnim parkom. Samim tim bi nadzor nad upravljanjem umjesto tri kantonalne vlade vršila Vlada FBiH. 

Učesnici današnjeg sastanka su razjasnili većinu dilema oko obuhvata i aktivnosti koje će se moći obavljati na ovom području. 

- Obzirom na zaštićenu Muniku, biodiverzitet i prirodno blago koji se nalazi u ovom području, Blidinje zaslužuje veći stepen zaštite. Proglašavanje Blidinja Nacionalnim parkom pozitivno će uticati na razvojnu politiku lokalne zajednice, Federacije BiH i čitave zemlje. Nacionalni park će omogućiti veći broj turista, uključiti lokalno stanovništvo u proizvodnju zdrave hrane kao i brendiranje proizvoda s ovog područja. Povećat ce se ekonomska dobrobit i broj radnih mjesta, što je od vitalne važnosti za podizanje životnog standarda i zadržavanje lokalnog stanovništva na ovim prostorima - naglasila je ministrica Đapo. 

Federalno ministarstvo je informisalo i sve općine na kojima se prostire ovo područje te zatražilo da se svi aktivno uključe i budu dio ovog pozitivnog procesa. 

- Od lokalnih zajednica dobivamo pozitivnu energiju. Postoji nerazumijevanje oko aktivnosti koje se mogu obavljati u Nacionalnom parku ili bojazan za oduzimanje ingerencija općinama. Danas smo razjasnili većinu dilema i u narednom periodu očekujemo da općine dostave sve komentare na tekst zakona, stručno obrazloženje ili mape zoniranja. Sigurna sam da će lokalne vlasti misliti na benefite koje će lokalna zajednica i građani imati u budućnosti, izjavila je Đapo.