Ministrica Pozder sa svojim saradnicima posjetila Vladu Zeničko - Dobojskog kantona

Ministrica Pozder sa svojim saradnicima posjetila Vladu Zeničko - Dobojskog kantona

Pon, 24. Jul. 2023.


Početkom ovog mjeseca na inicijativu ministrice Pozder zatražen je inspekcijski nadzor nad velikim zagađivačima u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U međuvremenu smo, kao i šira javnost, informisani o ispuštanju nepoznate količine otpadnih voda u rijeku Bosnu na području Grada Zenice. Tragom ove informacije, zatražen je i inspekcijski nalaz o ovom onečišćenju.

Danas je ministrica Pozder u pratnji savjetnice gđe Arnautović i savjetnika gdin Lukića posjetila Vladu ZDK i sastala se sa Danijelom Pašićem, ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a potom i Edinom Hasaničevićem, ministrom pravde i uprave i Behijom Kulović, dopredsjedavajućom Skupštine ZDK. Razgovaralo se o stanju u okolišu ali i važnosti da se ojača kapacitet inspekcija kako bi nadzor nad zagađenjem i onima koji ga proizvode bio adekvatan i pravovremen.

Nakon posjete Vladi, uslijedio je sastanak s Fuadom Kasumovićem, gradonačelnikom Zenice, na kojem su otvorene teme kvalitete zraka i Arcelor Mittala, deponije Mošćanica i upravljanja otpadom, neophodnosti promjene načina grijanja u individualnim objektima, te mogućnosti zajedničkih projekata iz oblasti zaštite okoliša.

Ministrica Pozder obišla je i Institut Kemal Kapetanović gdje se susrela sa direktorom Mustafom Hadžalićem i njegovim saradnicima. U Institutu se informisala o mjerenjima kvalitete i stanja zraka koja ovaj Institut radi. Prilikom ovog susreta istaknuta je i važnost donošenja Zakona o zaštiti zraka koji bi se uskoro trebao naći na sjednici Vlade.