OBAVIJEST- Izvršen inspekcijski nadzor za projekat trajnog odlaganja neopasnog otpada iz iskopa na lokaciji "Crvene Stijene“

OBAVIJEST- Izvršen inspekcijski nadzor za projekat trajnog odlaganja neopasnog otpada iz iskopa na lokaciji

Pet, 14. Jul. 2023.


OBAVJEŠTENJE

Izvršen inspekcijski nadzor za projekat trajnog odlaganja neopasnog otpada iz iskopa na lokaciji "Crvene Stijene“

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je od Federalne uprave za inspekcijske poslove zatražilo da se hitno izvrši inspekcijski nadzor kod operatora ADRIATIC METALS BH d.o.o Crvene stijene, a prema Rješenju o prethodnoj procjeni uticaja na okoliš za projekat trajnog odlaganja neopasnog otpada iz iskopa na lokaciji "Crvene Stijene", područje općine Vareš (Rješenje FMOiT br. UPI 05/1-02-19-4-75/23 od 08.05.2023. godine).

U okviru izvještaja se, između ostalog, navodi da nije izgrađen kameni nasip sa geotekstilom u dnu depresije, na obodima nisu izgrađene betonske kanalice, niti je formiran taložnik, kako je predviđeno Rješenjem FMOiT. Odlagalište nije ograđeno niti je na drugi način ograničeno kako bi se spriječio uticaj na okolni prostor, te je investitoru ostavljen rok za otklanjanje navedenih nedostataka kao i zahtjev za dostavljanje građevinske knjige i drugih izvještaja koji dokazuju poštivanje projektnih rješenja.

Nakon detaljnog uvida u dostavljeni Izvještaj Federalne uprave za inspekcijske poslove o provedenom inspekcijskom nadzoru kod subjekta ADRIATIC METAL BIH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je zatražilo dopunski inspekcijski nadzor kako bi se utvrdio sastav i kategorija otpada koji se trenutno odlaže na odlagalištu neopasnog otpada - Crvene stijene, te je zatraženo da se izvrše analize sastava otpada koji se odlaže na predmetnu lokaciju kao i analize procjednih voda, od strane licencirane firme uz Protokol uzorkovanja.