Održan 10. sastanak Radne grupe za implementaciju PRTR protokola Aarhuske konvencije o registrima ispuštanja i prenosu zagađujućih supstanci

Održan 10. sastanak Radne grupe za implementaciju PRTR protokola Aarhuske konvencije o registrima ispuštanja i prenosu zagađujućih supstanci

Sri, 29. Nov. 2023.


U periodu od 27 - 28. novembar 2023. godine, u sjedištu Ujedinjeni naroda u Ženevi u organiaciji odjeljenja za okoliš Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu, održan je 10. sastanak Radne grupe koju čine predstavnici (NFP) zemalja potpisnica PRTR Protokola, Evropske unije i međunarodnih nevladinih organizacija.

Radna grupa je imala zadatak da u toku dvodnevnog rada diskutuje o napretku u implementaciji PRTR protokola, dosadašnjoj realizaciji programa rada 2022-2025 uključujući finansijska pitanja, o programu rada za 2026-2029, napretku u promociji i koordinaciji mehanizama izvještavanja, usklađenosti, subregionalnoj saradnji i realizaciji projekata.

Poseban akcenat je stavljen na Nacrt prijedloga donošenja odluke o unaprjeđenju inovativnog pristupa za modernizaciju PRTR-ova, njihovu globalnu promociju i sinergiju. Nacrt odluke se uglavnom zasniva na obavezama koje su preuzele strane PRTR Protokola, zaključaka prethodno održanih sastanaka i sesija, kao i na nekoliko dodatnih važnih aspekata:

  • da je postignut značajan napredak od usvajanja Protokola 2003. godine u njegovoj digitalnoj transformaciji, upravljanju bazom podataka i koordinaciji podataka i informacija u različitim sektorima kao i kroz životni ciklus proizvoda,
  • angažmanom velikog broja različitih međunarodnih organizacija, preuzet je niz obaveza, uključujući Agendu za održivi razvoj Evropski zeleni dogovor,
  • prihvaćen prijedlog Evropske komisije za uspostavu Portala industrijskih emisija i dobrovoljne mjere za usklađivanje kroz različite obaveze izvještavanja.
  • digitalizacija je prepoznata kao ključni faktor koji omogućava efikasno rješavanje velikih izazova u implementaciji PRTR Protokola.

Za Bosnu i Hercegovinu je posebno značajna bila tačka 5. dnevnog reda sastanka Radne grupe gdje je prezentirana subregionalna saradnja kroz dostignuća, potrebe i izazove. U okviru ove tačke Bosna i Hercegovina je izjavila da je tokom 2023. godine u okviru implementacije projekta „Unaprjeđenje registara ispuštanja i prijenosa zagađujućih supstanci (PRTR) u zemljama Zapadnog Balkana i Republici Moldaviji“ koji financijski podržava Federalno ministarstvo za okoliš, prirodu, zaštitu i nuklearnu sigurnost Njemačke i Njemačke savezne agencije za okoliš u okviru Programa savjetodavne pomoći (AAP) za zaštitu okoliša u zemljama srednje i istočne Europe, Kavkaza i središnje Azije, a koji se provodi uz pomoć REC BIH i uz konsultantsku pomoć “Participatio” iz Mađarske, postigla značajan napredak i to:

  • U oba entiteta doneseni su novi podzakonski akti o registrima zagađivača i zagađivanjima u koje je u najvećoj mogućoj mjeri transponirana Uredba EPRTR 166/2006.
  • Postignut je dogovor o načinu uspostave baze podataka na državnoj i nižim nivoima vlasti, dogovorena metodologija, definisan jedinstven postupak prikupljanja, obrade i unosa podataka u PRTR registre (4 baze podataka).
  • Trenutno je u okviru navedenog projekta u završnoj fazi izrada programskog rješenja i nabavka informatičke opreme, kako bi se omogućila instalacija softvera koji će biti isporučen i počelo testiranje softverskih rješenja u oba entiteta, Brčko Distriktu i na državnom nivou.
  • Ulažu se dodatni napori da bi se okončao postupak ratifikacije PRTR protokola koji vodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predstavnica Bosne i Hercegovine Suada Numić koja je učestvovala na ovom događaju istakla je da na ovaj način Bosna i Hercegovina stvara uslove da vrlo brzo počne prikupljati, obrađivati, verificirati, javno objavljivati, prosljeđivati podatke u E-PRTR i ispunjavati zahtjeve Protokola o PRTR-u na funkcionalan i održiv način.

Uz podršku REC BiH je tokom 2023. godine, a na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma pripremljene su Smjernice za implementaciju Pravilnika PRTR sa indikativnim listama zagađujućih suspstanci i listom međunarodno prihvaćenih metoda mjerenja kao obaveza iz Pravilnika o registru zagađivača i zagađuvanjima koji je stupio na snagu početkom 2023. godine. Smjernice su dostupne na web stranici: https://www.fmoit.gov.ba/bs/zakoni/zakoni-na-razini-fbih

Dokumenti u vezi sa 10. sastankom Radne grupe dostupna su na web stranici UNECE: https://unece.org/media/documents-download/events/375496