ODRŽANA 58. SJEDNICA MEĐUENTITETSKOG TIJELA ZA OKOLIŠ/ŽIVOTNU SREDINU

ODRŽANA 58. SJEDNICA MEĐUENTITETSKOG TIJELA ZA OKOLIŠ/ŽIVOTNU SREDINU

Uto, 28. Nov. 2023.


Dana 23.11.2023. godine u prostorijama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju održana je 58. sjednica Međuentitetskog tijela za okoliš/životnu sredinu.

Na sjednici su prisustvovali članovi Međuentitetskog tijela za okoliš/životnu sredinu iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a istom je predsjedavala gđa Svjetlana Radusin, pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Tokom sjednice razmatrane su informacije i problematika po prethodno dogovorenom i usaglašenom dnevnom redu.

Razmijenjene su informacije o aktivnostima na izradi propisa u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj u periodu od prethodne sjednice, koja je održana početkom mjeseca juna 2023. godine, što je uobičajna tačka dnevnog reda svake sjednice Međuentitetskog tijela.

Razgovaralo se o aktivnostima Sekreterijata Bernske konvencije po pitanju izgradnje hidroelektrana na rijeci Neretvi, pri čemu je naglašeno da su, prema preporukama Sekreterijata Bernske konvencije, postupci na izgradnji sedam minihidrolektrana, koji su sastavani dio HES ”Gornja Neretva”, obustavljeni dok se ne provodu aktivnosti na proglašenju zaštićenog područja Gornja Neretva. U slučaju HE ”Ulog”, prema informacijama Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, u ovom momentu, izgradnju nije moguće zaustaviti.

Na sjednici se diskutiralo o aktivnostima izvođenja radova u sklopu izgradnje kompleksa “Trebević Hills” na području Republike Srpske, pri čemu je naglašeno da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju po primitku informacija od Federalnog ministarstva okoliša i turizma o aktivnostima koje se provode u kontaktnoj zoni Zaštićenog pejzaža „Trebević“ u Federaciji Bosne i Hercegovine i u neposrednoj blizini Parka prirode „Trebević“ uputilo dopis Gradu Istočno Sarajevo sa zahtjevom za dostavljanje svih raspoloživih podataka vezano za izdate dozvole, obzirom da resorno ministarstvo Republike Srpske nije izdalo potrebne dozvole za građenje. Odgovor još uvijek nije zaprimljen te će isti po primitku biti proslijeđen Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Također, razgovaralo se o predstojećoj Konfereneciji o klimatskim promjenama (UNFCCC COP 28) i pripremama za istu na kojoj će učestvovati i delegacija Bosne i Hercegovine.