Održana konferencija o čistom okolišu i zdravijoj budućnosti

Održana konferencija o čistom okolišu i zdravijoj budućnosti

Pet, 30. Okt. 2020.


Konferencija o čistom okolišu i zdravijoj budućnosti održana je u četvrtak u sarajevskom Domu mladih u organizaciji Vijeća za regionalnu saradnju i Švedske ambasade u BiH.

Domaćin konferencije "Živi zdravo, diši čisto" bio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

"Ovo je vrlo važna tema o kojoj smo razgovarali, a to je okoliš, u kontekstu zagađenja zraka. Konferenciju smo organizovali danas, jer, kada sam se probudio, ponovo sam osjetio da zrak nije čist. Na besplatnoj aplikaciji 'my air quality' sam provjerio i indeks čestica u zraku danas je iznosio 155, što je tri puta više od dozvoljenog", konstatovao je Sattler.
 

Ove brojke, nastavlja, imaju konkretne posljedice.

"Studija koja je rađena prošle godine ukazala je na to da zbog zagađenja zraka u BiH ima 3.300 preuranjenih smrtnih slučajeva. To znači da svaki dan deset ljudi umire preuranjeno zbog zagađenja zraka", kazao je.
 

Dodao je da su ovog mjeseca predstavili i ekonomski investicioni plan u vrijednosti od 9 milijardi eura, a značajan dio sredstava će biti namijenjen unapređenju u oblasti čišćih izvora energije.

"Potreban nam je pravi, zajednički, nacionalni napor, kao i lični angažman građana. Također, važno je da se u ovaj projekt uključe i domaće vlasti na najvišem niovu, nivou BiH. Ovo je pitanje koje zahtijeva angažman na najvišem nivou. Građani zaslužuju da udišu čist zrak", poručio je Sattler.
 

Ovom prilikom istaknuti su i ključni elementi Zelenog plana EU i predložene Zelene agende za Zapadni Balkan, s fokusom na kvalitet zraka i načine borbe protiv zagađenosti zraka.

Pored organizatora, na konferenciji su govorili i predstavnici vlasti u BiH, međunarodni eksperti, predstavnici civilnog društva i medija. Cilj je ukazati na korake koje treba poduzeti u cilju održive, pametne, zdrave i klimatski neutralne budućnosti Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je kako se u BiH lako prelazi preko ovog problema te da su danas urađeni konkretni potezi i postignuti važni dogovori.
 

"Činjenica je da u BiH nemamo razvijenu ekološku svijest i moramo zajedno raditi i osigurati svima što kvalitetniji ekološki standard za život svakog čovjeka. Naše politike moraju biti u interesu očuvanja zdravlja. Danas smo pokazali kako možemo sa svim nivoima vlasti doći do određenih rješenja. Posebno me ohrabruje činjenica da postoji dobra međuentiteska saradnja nadležnih ministarstava", kazao je Košarac.

Dodao je da smatra kako mogu raditi na tome da donesu adekvatne politike.

"U razgovorima koje sam imao s poslovnom zajednicom tražim od sektora za carinsku politiku da izdefinišemo model kako i na koji način možemo napraviti carinske olakšice za uvoz električnih automobila", otkrio je Košarac.

O ovom problemu govorila je i Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

"Donijeli smo dosta dobre zaključke danas, a jedan od njih je da je BiH spremna prihvatiti sve obaveze koje se stavljaju pred nas sa zelenim planom. Moći ćemo iz godine u godinu vidjeti kako se mijenja kvalitet zraka i kako ustvari politike kantona i eniteta utječu na promjenu kvaliteta zraka. Najveći kočničar s kojim se mi suočavamo jeste Parlament i Dom naroda FBiH, jer se tamo zakoni o okolišu, o zraku, fondu..., na koje nas EU tjera da ih što prije usvojimo, usvajaju od dvije do osam godina", kazala je Đapo.

(Klix.ba)