PODRŠKA ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

PODRŠKA ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

Uto, 19. Dec. 2023.


 

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovor sa Davorom Bakovićem, direktorom Javnog poduzeća Vjetrenica d.o.o. Ravno, koji se odnosi na realizaciju projekta Održivo mapiranje i zoniranje Zaštićenog krajolika Vjetrenica – Popovo polje u svrhu očuvanja prirode i edukacije javnosti u cilju boljeg funkcionisanja i upravljanja Zaštićenim krajolikom Vjetrenica – Popovo polje.

Također, potpisani su ugovori u cilju izrade stručnih obrazloženja za uspostavu novih zaštićenih područja u Federaciji BiH, sa Perom Radićem, ministrom Ministarstva prometa, veza i zaštite okoliša Posavskog kantona, u cilju realizacije projekta „Izrada stručnih obrazloženja za proglašenje Bare Tišine i Bare Starače zaštićenim područjem“ i Nusretom Šerifovićem, savjetnikom gradonačelnika Srebrenika, u cilju realizacije projekta „Izrada Stručnog obrazloženja za proglašenje zaštićenog područja Okresanica“.

Zaštićena područja, kao i ona planirana za zaštitu, svojim prirodnim ljepotama i velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta su iznimno važna područja za održivi razvoj. Pored očuvanja raznih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih staništa, izrazito su bitna i za razvoj lokalne zajednice.


Iz tog razloga, Federalno ministarstvo okoliša i turizma će nastaviti da daje podršku zaštićenim područjima u Federaciji BiH, ali i nastaviti zalaganje za proglašenje novih zaštićenih područja, što je jedan od prioritetnih ciljeva Strategije zaštite okoliša Federacije BiH.