Pozder: Strategija služi da nam se turizam ne događa već da njime upravljamo

Pozder: Strategija služi da nam se turizam ne događa već da njime upravljamo

Čet, 28. Sep. 2023.


Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na Svjetski dan turizma, usvojena je Strategija razvoja turizma u FBiH za period 2022. – 2027. Tim povodom resorna ministrica Nasiha Pozder kaže:

„Strategija je dokument koji će nam omogućiti da nam se turizam manje događa i da budemo njime zatečeni, a da ga više planiramo, da njime rukovodimo u korist radnika u turizmu, samih turista, građana a da, istovremeno, ide ruku pod ruku sa zaštitom okoliša.

Ovo je dokument koji će nam obezbijediti da adekvatnije planiramo naredne korake u razvoju turizma koji trenutno kao privredna grana u GDP-u učestvuje s oko 10 posto.

Ono što je puno važnije jeste da se ovom strategijom zagovara održivi razvoj turizma. Ono što proklamujem od početka svog mandata je da bez zaštićenog, održivog, dobro očuvanog okoliša ne možemo računati ni na uspješan turizam. Želimo očuvati prirodu ali i razvijati neke nove vidove turizma.

O njima se govori i u Strategiji, a to su: zdravstveni, vjerski, avanturistički, ruralni turizam, itd. Novi turistički proizvodi su nešto što Strategija prepoznaje kao važno, baš kao i brendiranje destinacija te njihova prezentacija u svijetu, koja podrazumijeva, naravno, i digitalizaciju podataka i statistike što danas nije nešto čime se možemo pohvaliti.

Također, ono što je važno a što Strategija donosi je i razvoj ljudskih resursa. Ako budemo razvijali turizam u skladu sa Strategijom, procijenjeno je da ćemo trebati otvoriti oko 12.000 radnih mjesta u sektoru turizma.“