PRISUSTVO PREDSTAVNIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA NA SVJETSKOM FORUMU CIRKULARNE EKONOMIJE

PRISUSTVO PREDSTAVNIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA NA SVJETSKOM FORUMU CIRKULARNE EKONOMIJE

Pon, 29. Apr. 2024.


U  okviru OECD Programa za Jugoistočnu Evropu zemlje regiona su uzele učešće na Svjetskom forumu cirkularne ekonomije koji je održan u periodu od 15.04.2024. godine do 18.04.2024. godine u Briselu.

Na svjetskom forumu cirkularne ekonomije učešće su uzeli predstavnici relevantnih institucija zemalja regiona: Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i Kosovo. Ispred Federalnog ministarstva okoliša i turizma učešće je uzeo Admir Karović, stručni savjetnik za prekogranični promet otpada u sektoru za upravljanje otpadom.

Istaknuta je posvećenost unapređenju zajedničkih nastojanja usmjerenih na podsticanje zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu i drugim regionima relevantnim za inicijative OECD-a. U okviru regionalnog dijaloga istaknuta je podrška inicijativama za zelenu ekonomiju, uključujući i cirkularnu ekonomiju i veću uključenost privatnog sektora. Fokus je bio na unapređenju razmjene znanja o najnovijim trendovima u vezi sa temom industrijske simbioze, njenim uticajem na zelenu i cirkularnu tranziciju, kao i najboljim rješenjima iz zemalja članica EU i OECD-a. Prezentovani su osnovni zahtjevi za unapređenje industrijske simbioze što uključuje ispitivanje regulatornih standarda, integraciju simbioze unutar ekonomskih zona i uspostavljanje platformi ili centara za olakšavanje razmjene rezidualnih materijala između proizvođača i korisnika.

Pored prethodno pomenutog, naglašeno je da su srž cirkularne ekonomije: prevencija otpada, smanjenje otpada, ponovna upotreba, recikliranje i oporavak otpada. Sa agendom EU Zelenog sporazuma, kružna ekonomija postaje sve važnija u oblikovanju partnerstva EU sa ostalim zemljama. Tranzicija ka takvoj ekonomiji predstavlja izazove za uspostavljene lance vrijednosti, od snabdijevanja sirovinama, proizvodnje do recikliranja. Prelazak na kružnu ekonomiju uključuje redizajniranje roba i usluga tako da se proizvode i konzumiraju na način koji je nezagađujući, bez otpada, resursno efikasan i socijalno inkluzivan. Privrednici su ključni pokretači u tranziciji ka modelima kružne ekonomije. Povećana potrošnja sirovina i značajan nedostatak prirodnih resursa ističu da trenutni linearni ekonomski model više nije održiv. Priče o kružnim poslovnim modelima postaju još relevantnije.

Kroz panele na kojima su učešće uzeli predstavnici relevantnih zemalja regiona predstavljene su uspješne priče o poslovnim subjektima i privrednicima koji pokreću tranziciju ka kružnoj ekonomiji i stvaraju zelena radna mjesta, a sve to uz naglašavanje strategija za očuvanje prirodnih resursa. Predstavljeni su i izvještaji o stanju cirkularne ekonomije za svaku od prisutnih zemalja regiona, te su stalni predstavnici Albanije i Sjeverne Makedonije pri EU prezentovali Mape puta cirkularne ekonomije.