PROJEKTI ZELENI KROV I ENERGETSKA EFIKASNOST U DRUGOJ GIMNAZIJI SARAJEVO

PROJEKTI ZELENI KROV I ENERGETSKA EFIKASNOST  U  DRUGOJ GIMNAZIJI SARAJEVO

Uto, 03. Jul. 2018.


PROJEKTI ZELENI KROV I ENERGETSKA EFIKASNOST U DRUGOJ GIMNAZIJI SARAJEVO Direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović posjetio je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, gdje je sa mi...

PROJEKTI ZELENI KROV I ENERGETSKA EFIKASNOST U DRUGOJ GIMNAZIJI SARAJEVO

Direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović posjetio je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, gdje je sa ministricom Editom Đapo razgovarao o aktualnim projektima ove renomirane srednjoškolske ustnove iz domena zaštite okoliša.

Ovom prilikom, direktor Druge gimnazije Sarajevo predstavio je projekt green roof – zeleni krov koji je inicirala uprava ove škole zajedno sa učenicima. Sistem zeleni krov je novi ekološki trend u građevinarstvu i arhitekturi gdje su krovovi zgrada djelimično ili u cijelosti prekriveni vegetacijom, zasađenom preko vodootporne membrane. Ovakvi krovovi često imaju i sisteme drenaže i irigacije, a njihova korist za građevinu i okoliš je višestruka jer apsorbiraju kišnicu, stvaraju dodatnu toplotnu, zvučnu i drugu vrstu izolacije, uljepšavaju okolinu jer vegetacija i zelenilo opuštaju ljude i daju im čist zrak te snižavaju temperaturu u gradu koja u ljetnjim periodima dostiže sve više vrijednosti.

Ministrica Đapo i direktor Alibegović također su razgovarali o načinima i mogućnostima implementacije projekta energetske efikasnosti i u zgradi Druge gimnazije Sarajevo kojim bi također bile ostvarene višestruke koristi jer bi postojeći sistem zagrijavanja bio zamijenjen novim, efikasnijim i jeftinijem, a uz to bi učenici i uposlenici ove škole boravili i radili u zdravijoj sredini.

Dajući podršku navedenim projektima, ministrica Đapo je u razgovoru sa gospodinom Alibegovićem istakla da je Druga gimnazija Sarajevo bila i ostala jedan od brendova glavnog grada Bosne i Hercegovine kada je riječ o obrazovanju jer su njeni učenici uvijek ostvarivali zapažene rezultate kako tokom školovanja, tako i kasnije u svim domenima života i rada.