Svjetski dan okoliša / World Environment Day 05. juni/lipanj 2018. godine

Svjetski dan okoliša / World Environment Day 05. juni/lipanj 2018. godine

Pon, 04. Jun. 2018.


Svjetski dan okoliša / World Environment Day 05. juni/lipanj 2018. godine „Pobijedimo plastično zagađenje“   Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnji...

Svjetski dan okoliša / World Environment Day

05. juni/lipanj 2018. godine

„Pobijedimo plastično zagađenje“

 

Svjetski dan okoliša se obilježava na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Štokholmu (05.06.1972.) posvećene okolišu na kojem je usvojen Program Ujedinjenih nacija za okoliš/životnu sredinu (UNEP), koji je postao globalna platforma s učešćem više od 143 zemlje.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana okoliša je „Pobijedimo plastično zagađenje“. Bez obzira na izvrsna svojstva plastike i njenu nezamjenljivost u bilo kojem području djelovanja, prva asocijacija na nju je, nažalost, zagađenje okoliša. Plastično zagađenje je jedna od brojinih prijetnji prirodi poput klimatskih promjena, globalnog zatopljavanja, deforestacije, smanjenja biološke raznolikosti, porasta zagađivača u okolišu i mnogih drugih prijetnji koje narušavaju sklad odnosa u prirodi. Zdrav okoliš je osnov za stabilno i produktivno društvo.

Svake godine u svijetu se proizvede i potroši sve više plastičnih materijala. Najviše plastičnih materijala troši se na izradu ambalaže (39,5 %), slijedi područje građevinarstva (20,1 %), automobilska industrija (8,6 %), industrija električkih i elektrotehničkih proizvoda (5,7 %), poljoprivreda (3,4 %), dok sva ostala područja (sport, kućanski uređaji, medicina itd.) zauzimaju preostalih 22,7 %. Većina plastičnog otpada su potrošački proizvodi, kao što su boce, čepovi ili spremnici koji su nepažljivo odbačeni, ali dio plastičnog otpada u morima predstavlja i plastični granulat koji je ušao u otpadne tokove i okeane zbog neopreznog rukovanja u proizvodnji. Recikliranje je najbolja opcija upravljanja plastičnim otpadom, a kada recikliranje više ne predstavlja održivu opciju, alternativa je energetska upotreba. Obje opcije se nadopunjuju i omogućavaju iskorištavanje plastičnoga otpada na najbolji mogući način.

Kao pojedinci možemo doprinijeti spriječavanju plastičnog otpada u okolišu, počevši sa odlaganjem plastičnog opada na predviđena mjesta ili korištenjem ambalaža koje su namjenjene za višekratnu upotrebu. Na ovaj način pomažemo očuvanju prirodnih blagodati i biološke raznolikosti Bosne i Hercegovine. Zaštita okoliša je krucijalna za suživot svih vrsta koje u njoj obitavaju i ovisne su o prirodnim resursima jer je bez njih njihova egzistencija nemoguća. Zajedno trebamo nastojati da štitimo i održivo upravljamo našim prirodnim resursima. Svaki put kada se nalazimo u prirodi mislimo na naš okoliš, floru i faunu, njihove potrebe i štetu koju im nanosimo plastičnim zagađenjem.

Globalni pokrovitelj Svjetskog dana okoliša je UNEP, a u Bosni i Hercegovini se obilježava nizom aktivnosti. Centralni događaj kojim će se obilježiti ovogodišnji Svjetski dan okoliša biće upriličen danas u Tarčin Forest Resortu a prisustvovaće mu predstavnici institucija koje se bave zaštitom okoliša.