SVJETSKI DAN TLA

SVJETSKI DAN TLA

Pet, 03. Dec. 2021.


“Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla”

Svjetski dan tla održava se svake godine 5. decembra od svoga utemeljena 2013. godine na konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) održanoj u Rimu. Svake godine se obilježava pod određenim temama, kojima se želi istaći utjecaj tla na naše živote. Ovogodišnji Svjetski dan tla obilježava se pod motom: “Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla.” Na ovaj način se želi povećati svijest o važnosti održavanja zdravih ekosustava i rješavanje sve većih izazova u upravljanju tlom, borbi protiv zaslanjivanja tla, povećanju svijesti o tlu i poticanju društava na poboljšanje zdravlja tla.

– Cilj obilježavanja dana tla također je da se potaknu vlade, organizacije, zajednice i ljudi širom svijeta na aktivnu borbu protiv gubitka tla salinizacijom i sodifikacijom kao jednim od glavnih procesa degradacije tla koji ugrožavaju ekosustave, te se na globalnom nivou negativno održavaju na poljoprivrednu proizvodnju, sigurnost hrane i održivost u sušnim regijama. Mi u Federalnom zavodu za agropedologiju kroz svoje aktivnosti nastojimo dati svoj doprinos zaštiti poljoprivrednog zemljišta, kako bi ublažili posljedice ovih negativnih procesa i sačuvali njegov kvalitet – kazao je direktor Federalnog zavoda za agropedologiju Dženan Vukotić.   

Obilježavanjem Svjetskog dana tla ističe se važnost održivog gospodarenja tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te očuvanja ekosistema i prilagodbe na klimatske promjene. Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva. Svake godine, Svjetski dan tla se posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote.