U Brčkom održan sastanak Upravnog odbora BiH ESAP 2030+

U Brčkom održan sastanak Upravnog odbora BiH ESAP 2030+

Sri, 30. Mar. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr. Edita Đapo zajedno sa svojim pomoćnikom u Sektoru za okoliš Mehmedom Cerom učstvovala je na sastanku Upravnog odbora BiH ESAP 2030+, koji je održan u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Organizatori sastanka je Štokholmski institut za zaštitu životne sredine, a tema je bila izrade Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana 2030+.

Četvrtom sastanku prisustvovali su i gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić te predstavnici entitetskih ministarstava za zaštitu životne sredine.

Nakon uvodnih riječi, prisutni su se osvrnuli na realizovane projektne aktivnosti, podsjetivši se da izrada ovog dokumenta dostiže svoju završnu fazu, a prethodno je nadležnim institucijama dostavljena radna verzija dokumenta te su članovi radnih grupa dali svoje primjedbe i sugestije na sadržaj istog. Oni su se podsjetili na važnost što bolje i kvalitetnije izrade ovog dokumenta, budući da će njegovim usvajanjem od strane Vijeća Ministara BiH biti omogućeno povlačenje finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu, posebno za rješavanje velikih infrastrukturnih projekata. Shodno tome, na sastanku su pregledane preostale planirane aktivnosti, a procijenjeno je da će se usvajanje ovog dokumenta biti do kraja godine.

Podsjetimo, uz finansijsku podršku Švedske ambasade, pokrenuta je izrada Strategije zaštite životne sredine i Akcionog plana 2030+ na državnom, entitetskom i nivou Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za period od 10 godina, čiji je nosilac izrade Štokholmski institut za zaštitu životne sredine (SEI). Ovaj dokument podijeljen je na sedam tematskih cjelina, a odnosi se na upravljanje vodama, otpadom, zaštitom prirode, vazduha i zemljišta, upravljanje hemikalijama, upravljanje šumama, rodna ravnopravnost, kao i buka i vibracije u životnoj sredini.