U dva dana dva velika skupa o važnim turističkim i okolišnim pitanjima

U dva dana dva velika skupa o važnim turističkim i okolišnim pitanjima

Ned, 24. Sep. 2023.



Federalno ministarstvo okoliša i turizma je dalo podršku i uzelo učešće na dvije značajne konferencije održane u Mostaru i Vitezu 21. i 23. septembra.
Foreign Investors Council (Vijeće stranih investitora) u Bosni i Hercegovini i Tehnološki park “Intera” uz podršku Grada Mostara i Federalnog ministarstva okoliša i turizma organizirali su poslovni skup pod nazivom FESTIVAL “POWER OF SUSTAINABILITY 2023” koji je održan u Mostaru i u Hutovu Blatu 21. i 22. septembra 2023. godine.
Skup je okupio relevantne govornike, stručnjake i predstavnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije. U panelima “Primjena cirkularne ekonomije” i “Održivi razvoj turizma” govorili su ministrica Nasiha Pozder i njen savjetnik dr. Tomislav Lukić.
Paneli, prezentacije i radionice su bile fokusirane na ključne tematske oblasti kao što su ulaganja u zelenu energiju, cirkularna ekonomija s posebnim fokusom na upravljanje otpadom, energetska upotreba otpada i obnova prirodnih resursa kroz inovativne pristupe.
Razmatrani su i problemi dekarbonizacije transportnog sektora, a posebna tema je bila održivi turizam s težištem na okolišno prihvatljivu saturaciju prirodno zaštićenih područja.
Diskusije o sličnim temama nastavile su se i na Central Business Forumu koji je održan 22. i 23. septembra u Vitezu. Ovaj forum osmišljen je s ciljem promocije BiH kao investicijske destinacije te predstavljanja mogućnosti za ulaganja i privlačenja stranih investicija.
U panelu “Turizam i zelena ulaganja” u društvu eminentnih stručnjaka i entuzijasta govorila je i ministrica Pozder.
Ovakvi skupovi i konferencije predstavljaju plodno tlo za dijalog između poslovnog sektora, politike, međunarodnih organizacija te poslovnih udruženja i komora. Federalno ministarstvo okoliša i turizma nastavit će biti partner u dijalogu i pronalasku optimalnih rješenja za čistiju, zdraviju i pristupačniju budućnost naše zemlje.